Asuntoministeri: "Vuokranantajat, ette voi luottaa siihen, että veronmaksaja maksaa korotukset"

Kimmo Tiilikainen on Suomen historian ensimmäinen asunto-, energia- ja ympäristöministeri.

Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen
Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.Jari Kovalainen / Yle

Perjantaina aloittanut uusi yhdistelmäministeri, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) lähettää heti tuoreeltaan tylyt terveiset asuntojen vuokranantajille.

– Ette voi jatkossa luottaa siihen, että veronmaksajat tulevat asumistuen tai toimeentulotuen muodossa hätiin maksamaan korotukset, asuntoasioita myös aiempana maatalous- ja ympäristöministerinä hoitanut Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen viesti liittyy asumistukiuudistukseen, josta päätettiin huhtikuun lopun kehysriihessä. Siellä päätettiin palauttaa käyttöön neliövuokraleikkuri, joka vasta pari vuotta sitten pois poistui.

– Sen jälkeen tukimenot ovat nousseet 400 miljoonaa euroa. Erityisesti pienten yksiöitten ja kaksioitten vuokrat ovat nousseet ja se kohdistuu monta kertaa ikävästi yhden hengen talouksiin. Tälle kehitykselle halutaan nyt panna stoppi eli ei pientenkään asuntojen vuokraa voi kohtuuttomasti nostaa.

Kelan maksamien asumistukien piirissä oli viime vuoden lopussa lähes 860 000 henkilöä.

Kaksi miljardia vuodessa

Neliövuokraleikkurin paluu tarkoittaa, että asumistukeen tulee jälleen neliövuokrakohtainen katto, mikä leikkaa tukea.

– Vuotuiset asumistukimenot hipovat kahta miljardia. Lähes kaksi miljardia euroa veronmaksajien rahoja käytetään pelkästään siihen, että pystytään varmistamaan ihmisille asuminen. Kyllä asumisen hintaan on löydettävä konsteja. On välttämätöntä hillitä menojen kasvua, Tiilikainen toteaa.

Tiilikaisen lääke vuokrien korotuksiin on paitsi asumistukijärjestelmän remontti myös asuntojen lisärakentaminen. Suomen Vuokranantajat on jo aiemmin epäillyt hallituksen vuokrakonstien toimivuutta korotuksiin. Silti yritetään.

– Asuntorakentaminen on hallituksen tavoitteitten mukaisesti lisääntynyt tuntuvasti hallituskauden aikana, 50 prosenttia. Nyt painopisteenä on, että saadaan myös tätä kohtuuhintaista valtion tukemaa asuntotuotantoa. Sitä pystytään vielä lisäämään ja tämän vuoden numerot näyttävät todella lupaavilta.

Lue myös: Suomen Vuokranantajat ei niele ministerin kritiikkiä: "Asumismenojen kasvuun vaikuttaa vuokria enemmän työttömyyden kasvu"