Miten Macronin voitto vaikuttaa? 5 seurausta Suomelle

Ranskan tuleva presidentti on luvannut muutosta Ranskaan. Mikä muuttuu suomalaisten näkökulmasta?

talous
Työntekijöitä viinitilalla.
Ranskasta tuotiin Suomeen runsas viidennes kaikesta tuontialkoholista viime vuonna. Ranska on Suomen suurin alkoholijuomien toimittaja Tullin mukaan. Toiseksi suurin on Italia. AOP

Keskustaliberaalin Emmanuel Macronin vaalivoitto on Suomen talouden kannalta huojentava uutinen lähinnä siksi, että Ranskan tilanne säilyy vakaana. Esimerkiksi EU:n sisämarkkinoita voidaan kehittää edelleen, mikä on viennistä elävälle taloudelle tärkeää.

Protektionismia kannattavan Marine Le Penin voitto olisi tuonut ongelmia, koska talouden elpymisvaiheessa Suomi tarvitsee kansainvälisen kaupan vilkastumista. Kun Le Pen ei voittanut, EU:n toimintakyky on turvattu.

1. EU- ja euroyhteistyö helpottuvat

Macronin vaalivoitto tuntuu suomalaisten elämässä kaikkein selvimmin juuri EU:n kautta. Macron haluaa syvempää EU-yhteistyötä. Hän kannattaa EU:n kehittämistä “monitahtisesti”: ne maat jotka haluavat, voivat kehittää muita tiiviimpää liittoa.

Koska EU-voimakaksikon toinen osapuoli Saksa on ollut samoilla linjoilla, saattaa olla, että Suomikin joutuu jo lähivuosina valitsemaan, osallistuuko se esimerkiksi tiiviimpään EU-puolustusyhteistyöhön.

Etlan tutkimusjohtajan Markku Kotilaisen mukaan Macron on euromyönteisyydessään valmis etenemään pitkälle yhteisvastuun suuntaan.

– Hän on kannattanut jonkinasteista federalismia. Voi ajatella, että hän on valmis menemään yhteisvastuukysymyksissä jonkin verran pitemmälle kuin Suomen hallitus, Kotilainen sanoo.

Myös Suomessa Macronin voitto hyödyttää kaikkein suorimmin juuri sijoittajia.

2. Rahaa tulee Eurooppaan

Euroalueelle virtasi rahaa maanantaina heti Macronin vaalivoiton jälkeen. Eurooppalaisten yhtiöiden osakekurssit ja yhteisvaluutta euron arvo nousivat.

Nousun uskotaan myös jatkuvan, koska Macronin voiton myötä Saksa–Ranska-akseli vahvistuu ja EU:ta voidaan uudistaa helpommin. Myös Suomessa Macronin voitto hyödyttää kaikkein suorimmin juuri sijoittajia.

3. Ranskan-viennin muurit vältettiin

Suomen talouteen Ranskan vaalituloksen vaikutus välittyy vähennä yleisen taloustilanteen kehittymisen kautta. Esimerkiksi Ranskan valtionlainoistaan maksamat korot halpenivat maanantaina. Se vaikuttaa myös muiden euromaiden lainankorkoihin.

Vientimaana Ranska on Suomelle selvästi monta muuta maata merkityksettömämpi. Investointitavaroille sekä paperi- ja kemianteollisuuden tuotteille Ranska on silti tärkeä markkina.

Le Pen olisi aiheuttanut harmaita hiuksia metalli-, metsä- ja laiteteollisuudelle. Kansallismieliset päättäjät asettavat usein esteitä ulkomaisille tuojille ja suosivat kotimaisia tuottajia julkisissa hankinnoissa.

– Esimerkiksi vuonna 2016 Ranskan osus Suomen koko viennistä oli noin kolme prosenttia, Etlan Kotilainen sanoo.

4. Macronin yritysmyönteisyydestä hyötyä

Ranskan talouskasvu on ollut heikkoa viime vuosina. Macron lupaili vaalikampanjassaan yrityksille myönteisiä uudistuksia – muun muassa yhteisöveron laskemista 25 prosenttiin. Macron haluaa myös helpottaa sekä uusien työntekijöiden palkkaamista että irtisanomisia.

Onnistuuko Macron uudistuksissaan riippuu paljon kesäkuun parlamenttivaaleista. Macronin En marche! -puolueella ei ole vielä yhtään kansanedustajaa. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan Macron voisi kuitenkin voittaa (siirryt toiseen palveluun) myös kesäkuun vaalit.

Macronilla oli vaaleissa myös Ranskan startup-kentän tuki. Hänen yritysmyönteisyytensä saattaa hyödyttää myös maassa toimivia suomalaisia yrityksiä. Noin 80 suomalaisella yrityksellä on Ranskassa toimipisteet. (siirryt toiseen palveluun) Eniten siellä työllistävät verkkolaitteita valmistava Nokia ja hissiyhtiö Kone.

Ranska on Suomen yhdeksänneksi tärkein vientimaa ja kuudenneksi suurin tuontimaa Tullin mukaan. Esimerkiksi Helsingin uudet kaupunkipyörät ovat ranskalaisia. (siirryt toiseen palveluun)

5. Ranskalaiset voivat yhä investoida Suomeen

Macronin valinta on hyvä uutinen kansainvälisten investointien kannalta. Jos äärioikeistolainen Marine Le Pen olisi voittanut vaalit, Ranska olisi voinut sulkeutua maailmalta ja kansallismielisyys olisi voinut estää investointeja maasta ulkomaille.

– Macronin aikana on poliittisesti hyväksyttyä tehdä investointeja muun muassa Suomeen, Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo arvioi.

31 ranskalaista yritystä on perustanut toimipisteen Suomeen vuoden 2003 jälkeen. Ne työllistävät runsaat 1 200 ihmistä Invest in Finlandin mukaan.