Lähetinpanta asennettiin 14 sudelle – apuna kanta-arvioinnissa ja koiratuhojen torjunnassa

Susia varustettiin pannoilla Kuhmossa, Juuassa, Lieksassa, Lapinlahdella ja Vieremällä.

susi
Suden urospentu pannoitettavana.
Suden urospentu pannoitettavana.Ilpo Kojola / Luke

Luonnonvarakeskus on varustanut lähettimellä neljätoista sutta.

Luke kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) asentaneensa gps-pannan susille helmi-maaliskuussa. Neljästätoista sudesta aiemmin pannoittamattomia oli kaksitoista. Lisäksi kahden pannoitetun suden toimimaton panta vaihdettiin uuteen.

Lähetinpannat asennettiin viidelle sudelle Kainuun Kuhmossa, kuudelle Pohjois-Karjalan Juuassa ja Lieksassa sekä kolmelle sudelle Pohjois-Savon Lapinlahdella ja Vieremällä.

Lähettimellä varustetuista susista aikuisia on kahdeksan ja nuoria yksilöitä kuusi. Eläimistä uroksia oli yhdeksän ja naaraita viisi.

Helikopterilla ja moottorikelkalla

Tärkeimpänä pyyntimenetelmänä käytettiin nukutusta helikopterista. Yksi susi pyydettiin moottorikelkan avulla.

Lähettimien tuottama paikannustieto on tehokas tapa selvittää susireviirin rajat, kerrotaan Luonnonvarakeskuksesta. Kyseinen tieto on tärkeää, kun arvioidaan susikannan kokoa.

Paikannusten avulla voidaan tutkia myös suden liikkumista suhteessa ihmistoimintoihin sekä susien tappamien hirvieläinten määrää. Lisäksi elokuusta-helmikuuhun avoimesti saatavilla olevan pantasusien liikkumistiedon avulla voidaan auttaa metsästäjiä vähentämään riskiä koirien joutumisesta suden hyökkäyksen kohteeksi.