1. yle.fi
  2. Uutiset

Rapakuntoinen ostaa polkuvoimaa tuhansilla euroilla – "Sähkömaastopyörän suosio on kasvanut huimasti"

Keski-Euroopassa jo joka viides myyty polkupyörä kulkee sähköllä. Tamperelaiskauppiaalta kysytään sähkömaastopyöriä nyt lähes joka päivä.

Kotimaan uutiset
Sähkömaastopyörä
Sähkömaastopyörä

Suomessa myydään vuosittain noin 300 000 polkupyörää. Malleja löytyy jokaiseen käyttötarkoitukseen, on maantie- ja maastopyöriä, hybridiä ja cyclocrossia sekä retki- ja kaupunkipyöriä.

Viime vuosina pakkaa ovat sekoittaneet sähköavusteiset pyörät, joita Suomessa on tullut hieman tunnustellen markkinoille. Laadulliset ongelmat ovat estäneet kysynnän kasvun, mutta nyt tilanne on tamperelaisen pyöräkauppiaan mukaan muuttumassa.

Euroopassa pyöräteollisuuden liikevaihdosta puolet tulee sähköpyöristä.

Jani Vesikko

– Tällä kaudella sähkömaastopyörät ovat lyöneet itsensä läpi eli näitä kysellään lähes joka päivä, Jani Vesikko Sportaxista kertoo.

Yksi syy suosioon on Vesikon mukaan se, että pyörä ei vaadi käyttäjältään huippukuntoa. Hän kertoo kuusikymppisistä maastopyöräilijöistä, jotka halusivat jatkaa pitkäikäistä harrastustaan vaikka ryhmä ympärillä nuorentui.

– Herrat ottivat sähköpyörät ja nyt he vetävät taas yhdessä niitä lenkkejä.

Turbo takaa vauhdin

Sähkömaastopyörässä pistävät silmään virtaviivainen muoto ja paksut renkaat. Niillä on leveyttä peräti kolme tuumaa eli reilusti enemmän kuin tavallisilla renkailla.

Sähkömaastopyörän lisävoimanlähteet
Sähköpyörien akut ja muu tekniikka ovat vuosien varrella kehittyneet.Marko Melto / Yle

Ohjaustangossa on valitsin, joka säätää miten paljon sähköavusteisuutta matkantekoon halutaan. Turbo-asennossa polkuvoima kolminkertaistuu ja pyörä sananmukaisesti ampaisee liikkeelle.

Hintaa maastokiiturille kertyy kolmestatuhannesta eurosta ylöspäin. Ylärajaa ei tunnu olevan ja markkinat kasvavat koko ajan.

– Euroopassa pyöräteollisuuden liikevaihdosta puolet tulee sähköpyöristä. Joka viides myyty pyörä kulkee sähköllä, Jani Vesikko toteaa.

Suomessa on Vesikon mukaan tähän mennessä myyty vasta tuhansia sähköpyöriä, mutta luku kasvaa koko ajan. Tarkkoja lukuja on vaikea saada koska yksikään virallinen taho ei Suomessa valvo pyöräkauppaa.

Lue seuraavaksi