Koe uusi yle.fi

Syyria estää YK:n rauhanturvaajat – kapinallisia evakuoidaan Damaskoksesta

Venäjän johdolla neuvoteltu sopimus Syyrian väkivaltaisuuksien rajoittamisesta on toiminut toistaiseksi hyvin.

Syyria
Kapinallisten perheenjäseniä odottamassa evakuointia Barzehin alueella Damaskoksessa 8. toukokuuta.
Kapinallisten perheenjäseniä odottamassa evakuointia Barzehin alueella Damaskoksessa 8. toukokuuta. Saria Abu Zaid / AFP

Syyrian hallitus ei hyväksy YK:n rauhanturvaajien tai muiden kansainvälisten joukkojen tuloa maahan valvomaan kapinallisalueille muodostettuja turvavyöhykkeitä. Asiasta kertoi Syyrian ulkoministeri Walid Muallem.

Muallem totesi televisioidussa lehdistötilaisuudessaan, että Kazakstanin Astanassa solmitun sopimuksen mukaan turvavyöhykkeitä valvoisivat "sotilaspoliisit". Hän ei täsmentänyt asiaa. Asiantuntijoiden mukaan hän viittasi todennäköisesti Syyriassa jo oleviin venäläissotilaisiin.

Perjantaina voimaan astuneen väkivaltaisuuksien "de-eskalaatiosopimuksen" mukaisesti maahan perustettiin neljä turvavyöhykettä, joissa ei enää tehtäisi sotatoimia.

Sopimus ei koske Isis-järjestöä eikä entistä Syyrian al-Qaidaa, joka on nykyiseltä nimeltään Fateh al-Shamin rintama.

Asukkaita evakuoidaan

Sopimus on toistaiseksi toiminut hyvin. Taistelut ovat vähentyneet selvästi, joskaan eivät loppuneet kokonaan.

Tänään maanantaina Damaskoksen Barzehin esikaupungista evakuoitiin arviolta 1 500 kapinallistaistelijaa ja heidän perheenjäsentään pohjoiseen Idlibin turvavyöhykkeelle. Taistelijat saivat ottaa mukaansa henkilökohtaiset aseensa.

Sopimuksen mukaan Barzehiin sai myös jäädä taistelijoita sillä ehdolla, että he lopettavat väkivallan ja palaavat rauhan töihin.

Kapinalliset ovat valittaneet, että armeija pakottaa ihmiset lähtemään evakkoon. Sen jälkeen, kun alue jäi armeijan ympäröimäksi viime kuussa, Barzehia on jatkuvasti tulitettu tykistöllä ja ilmaiskuilla, ja sen asukkaita näännytetty tiukalla saarrolla.

Damaskoksen koillisosassa on toinen, Barzehia laajempi alue, joka on kapinallisten hallussa.

Lähteet: AFP, AP