Voiko populistit nyt unohtaa? Politiikantutkijat: Ei todellakaan

Macronin olisi tarjottava nuorille töitä, jotta hän lunastaisi lupauksensa.

politiikka
Kuva, jossa vasemmalta lukien Viktor Orban, Donald Trump, Marine Le Pen ja Geert Wilders.
Unkarin pääministeri Viktor Orban, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen ja Hollannin Vapauspuolueen puheenjohtaja Geert Wilders johtavat populistipuolueita.Yle Uutisgrafiikka

Marine Le Pen hävisi vaalit Emmanuel Macronille selkein luvuin – prosentit olivat 66 – 34. Mutta hän on yhä täällä.

– Seurasimme trendejä ennen ensimmäistä kierrosta – Kansallisen rintaman kannatus on kasvanut hyvin tasaisesti. Trendi jatkuu. Hän ei katoa, Bruegel-think tankin apulaisjohtaja Maria Demertzis Brysselistä sanoo.

– Oikeistopopulismi on vakiintunut mutta ei voittoisa ilmiö Euroopassa, arvioi politiikantutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta.

Tilausta populismille näyttää olevan. Ranskan Marine Le Pen hyökkäsi kampanjassa vallitsevan järjestelmän kimppuun. Omia vaihtoehtoja hän esitti hyvin vähän. Niistä useimmin toistuva oli Ranskan palauttaminen ranskalaisille ja rajojen sulkeminen.

– Kun on näköalattomuutta ja ongelmia arjessa, tulee joku joka sysää ongelmat muiden harteille - se kuulostaa niin hyvältä, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi Le Penin ja kumppaneiden menestyksen syitä.

Valtaa haastetaan nyt monesta suunnasta

Liikkeellä on monenlaista valtapuolueita tai Euroopan unionia arvostelevaa väkeä.

Populistit ja EU-kriittiset puolueet ovat saaneet jalansijan esimerkiksi Hollannissa ja Italiassa. Myös Iso-Britannian ero unionista on osin EU-kriittisten puolueitten - ja osin entisen pääministerin poliittisen uhkapelin - syytä tai ansiota.

Saksan ja Hollannin populistipuolueet ovat Ranskan kansallisen rintaman tavoin vahvasti oikealla. Unkarissa populistipuolue ei ole haastaja vaan sillä on pääministeri.

EU-johtajien helpotuksen tunne voi kostautua

Euroopassa moni poliittinen johtaja huokaisi helpotuksesta – unioni ei ole menossa romuksi juuri nyt, sillä perustajamaa Ranska sai EU-henkisen presidentin. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen tulkitsee, että uusi presidentti on vanhan presidentin linjoilla.

Teija Tiilikainen
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.Yle

– Mutta se ei tarkoita, että EU-johtajien olisi mahdollista ajatella, että jatketaan kuin ennenkin. Nyt on mietittävä, miten politiikkaa voi rakentaa niin, että laajemmat piirit kokisivat itsensä osallisiksi, Tiilikainen haastaa.

Laakereilla lepäily voi kostautua.

– Jos mekin ajattelemme, että oikeistopopulismin kärki on taitettu ja voimme elää rauhassa kuten ennenkin, niin oikeistopopulismi ja muut populismit sekä ääriliikehdintä voivat nousta. He saattavat sanoa: te olette yrittäneet, te olette valinneet valtaan uudistajia, mutta muuttuiko mikään, varoittaa Palonen.

Macron - itsekin populisti

Ranskan tuleva presidentti, Emmanuel Macron ei lopeta populismin aikakautta. Hän on nimittäin itsekin populisti.

Emilia Palonen
Politiikantutkija Emilia Palonen, Helsingin yliopisto.Yle

– Hän haluaa korostaa, että vaikka hän on ollut ministerinä, hän ei ole sisäpiiriläinen. Mehän emme voi tietää kaikkea, mutta mielikuvat ovat tärkeitä politiikassa, politiikantutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta sanoo.

Macron keräsi ääniä yli puoluerajojen, vaikka on entinen sosialisti. Hän on vahvasti kiinni vallitsevassa järjestelmässä, tehtyään töitä varapääsihteerinä ja neuvonantajana presidentin kansliassa sekä talousministerinä.

Maria Demertzis
Varajohtaja Maria Demertzis, Bruegel. Bruegel

– Hän on sekä uusi että vanha kasvo. Hän voi tarjota jatkuvuuden, joka on politiikassa tärkeää. Samaan aikaan hän on nuori, jolla ei ole todellista poliittista menneisyyttä eikä hän joudu kantamaan sitä taakkaa. Hän pystyy tarjoamaan muutoksen, sanoo Bruegel-thinktankin varajohtaja Maria Demertzis Brysselistä.

Taustasta on todennäköisesti hyötyä. Jos vallanpitäjien kanssa ei tule juttuun, maan johtamisesta ei tule mitään.

Mitä tekisit toisin?

– Teen kaikkeni, jotta viiden vuoden päästä kenelläkään ei ole syytä äänestää ekstremistejä, Macron julisti viime yönä voitonpuheessaan Louvren pihalla juhliville kannattajilleen - ja sai raivoisat aplodit.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Niin hyvää politiikkaa, ettei protestille jää tilaa. Bruegelissä seurataan erityisesti Euroopan taloutta ja odotetaan Macronin purkavan Ranskan talouden jäykkyyksiä. Muuten Le Penin rintama jatkaa nousuaan.

Emmanuel Macron juhli vaalivoittoaan Louvren edustalla Pariisissa 7. toukokuuta 2017.
Emmanuel Macron juhli vaalivoittoaan Louvren edustalla Pariisissa 7. toukokuuta 2017. Eric Feferberg / AFP

– Jotta Macron pystyy kääntämään tai edes vakiinnuttamaan tuon trendin, se vaatii häneltä päättäväistä politiikkaa. Hän tulee kohtamaan kovan yleisön. Suurin haaste trendin kääntämisessä on nuorisotyöttömyys, Bruegelin tutkija arvioi.

– Populismin haaste elää ja voi hyvin. Saimme Ranskassa hyvän tuloksen, käännetään Eurooppa ympäri ja vasta sen jälkeen voimme uskoa populismin katoavan. Sillä piilevät ongelmat eivät katoa noin vain.