Tänään on taas suuri sote-päivä – Mitä se tarkoittaa sinulle ja minulle?

Hallitus tiedottaa jälleen sote-uudistuksestaan. Kokosimme juttuun nipun hyödyllisiä kysymyksiä ja vastauksia.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Hallitus järjestää taas tänään kello 17 alkaen suuren tiedotustilaisuuden sote- ja maakuntauudistuksesta. Koska tavallinen ihminen on jo aikaa sitten tippunut kärryiltä, kysyimme uudistusta sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelevalta ylijohtajalta Kirsi Varhilalta, pitääkö nyt aktivoitua, jos ei yhtään kiinnosta.

Ei tarvitse. Me valitsemme oman sote-keskuksemme myöhemmin. Pilottialueilla keskus pitää valita kuitenkin ehkä jo tämän vuoden lopussa.

Tänään hallitus antaa esityksensä sote-valinnanvapauslaista eduskunnalle. Sote-järjestämislaki, maakuntalaki ja voimaanpanolaki on jo annettu eduskunnalle. Missä vaiheessa nämä lait ovat ja miksi hommaa ei hoideta kerralla?

Uudistus porrastettiin hallitusohjelmassa kaksi vuotta sitten niin, että ensin tehdään järjestäminen ja niihin liittyvä rahoitus ja sitten vasta valinnanvapaus. Nyt kaikkien valmistelu on tehty yhtäaikaisesti.

Maakuntalaki, järjestämislaki ja siihen liittyvät 31 lakiesitystä ovat jo eduskunnan valiokuntien käsittelyssä.

Huomisesta eduskunnan lähetekeskustelusta eteenpäin kansanedustajat pääsevät käsittelemään myös valinnanvapautta. Monet valiokunnat ovat todenneet, että tämä on kokonaisuus, jota heidän pitäisi päästä käsittelemään yhtä aikaa.

Ovatko kaikki lait nyt eduskunnan käsittelyssä?

Tähän kokonaisuuteen liittyvät lait ovat. Sote-uudistuksella on kuitenkin vaikutusta hyvin moneen nykyisin voimassa olevaan lakiin, esimerkiksi terveydenhuolto- ja sosiaalihuoltolakeihin, ja niiden muutokset käynnistyvät tämän jälkeen.

Alun perin sote-järjestämislaki piti saada voimaan jo ensi heinäkuun alussa? Siihen ei taideta ehtiä?

Todennäköisesti ei. Eduskunnan puhemiesneuvosto on ilmoittanut, että eduskunta istuu 7. heinäkuuta saakka ja on valmiudessa kokoontua myös elokuussa, joten virkamiesarvioni on, että laki voisi tulla voimaan 1.9.2017.

Siirtyykö valinnanvapaus sieltä toisesta päästä kauemmas vuoden 2019 alusta?

Kyllä. Itse valinnanvapauslaki tulee voimaan 1.1.2019, mutta valinnanvapaus toteutuu pääsääntöisesti vasta 1.7.2019. Valinnanvapaudesta tulee vuoden 2019 alussa kuitenkin voimaan jo hammashoidon osuus, asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti.

Tämä kohtaa on tarkennettu kello 9.18. Alkuperäinen haastateltavan vastaus kuului näin: Kyllä. Valinnanvapauslaki tulee voimaan 1.7.2019, kun alun perin sen piti tulla voimaan 1.1.2019. Valinnanvapaudesta tulee vuoden 2019 alussa kuitenkin voimaan jo hammashoidon osuus, asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti.

Voinko minä siis nyt vain ohittaa tämänkin sote-päivän, kun en ymmärrä sotesta mitään?

Tavallisen ihmisen ei nyt tarvitse tehdä mitään. Jos maakuntasi lähtee mukaan pilottiin, sieltä tulee ohjeet, mihin mennessä sinun pitää valita oma sote-keskus.

Jos maakuntasi on mukana vasta 1.7.2019, niin maakunnalta tulee huhtikuussa 2019 ohjeet, joiden mukaan sinun pitää valita oma sote-keskuksesi.

Jos et valitse, maakunnan pitää osoittaa sinulle lähin ja helpoimmin saavutettavissa oleva keskus.

Mitä pilotti tarkoittaa ja koska ja missä se alkaa?

Me puhumme valinnanvapauspilotista, koska viidellä alueella kokeillaan jo valinnanvapautta palvelusetelimallilla. Näitä ei haluta sotkea.

Pilotissa kokeillaan rajattua sotepakettia, esimerkiksi perusvastaanottotoimintaa, tai henkilökohtaista budjettia. Pilotoinnin piirissä pitää olla 80 prosenttia maakunnan väestöstä. Lisäksi toiminnan pitää olla yhtiöitettyä, sehän on "se clou".

Koko maassa lähtee liikkeelle arviolta 5–8 maakunnallista pilottia, joille hallitus varasi 100 miljoonan euron rahoituksen. Näistä piloteista nopeimmat voivat lähteä liikkeelle tämän vuoden loppupuolella, mutta viimeistään ensi vuoden kesäkuussa.

Mitä hyötyä siitä on, että vaikka Uudenmaan maakunta päättäisi pilotoida?

Saa hyvää oppia siitä ja pystyy lähtemään liikkeelle rajatummalla sote-keskuspaketilla. Saa sopeutumisaikaa, saa lisäresursseja 100 miljoonasta, saa kansallista tukea ja ohjausta lain toimeenpanoon.

Jos maakuntani lähtee mukaan pilottiin, onko minunkin pakko lähteä?

On, jos haluat palvelut omasta maakunnastasi. Asiakkaana sinulla on mahdollisuus valita palveluntuottaja myös toisen maakunnan alueelta.

Tavallinen ihminen kuuntelee huuli pyöreänä professoreiden ja lääkäreiden varoituksia sotesta. Onko asiantuntijoita nyt kuultu?

Saimme yli 600 lausuntoa, meillä on istunut asiantuntijaprofessoriryhmä rinnalla ja olemme kuulleet valtiosääntöasiantuntijoita koko ajan. Tämä tuntuu olevan asia, joka jakaa ihmisiä puolesta ja vastaan. Erityisesti kriittiset äänenpainot ovat saaneet tilaa mediassa. Ja niin pitääkin olla, koska tehdään jotain aivan uudenlaista; silloin toivotaan, että epäkohtia tuodaan esille.

Hallitus on ottanut kriittisyyttä huomioon, ei kuitenkaan perusratkaisussa eli meille tulee valinnanvapausmalli, jossa palvelutoiminta pitää olla yhtiöitettyä palvelutoimintaa.

Mutta esitykseen on tehty lukuisia tarkennuksia ja korjauksia; pykäliä on tällä hetkellä 95, kun niitä oli lausuntokierroksen alussa noin 60.

Kyse on myös satojen tuhansien työpaikoista: eikö olisi kohtuullista, että sote-ammattilaiset tietäisivät, missä he ovat parin vuoden päästä töissä?

Tähän kuuluu normaalit yt-menettelut sen suhteen, miten tehtävät ja henkilöstö jatkossa sijoittuvat.

Uutista on tarkennettu kello 9.18. Tarkennettu kohta löytyy tekstistä.