1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Venäjä tekee propagandaa Kiovan Euroviisuilla

Venäjä tekeytyy uhriksi asiassa, jossa se on itse syyllinen, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

Ulkomaat
Julia Samoilova
Julia SamoilovaEurovision

Kun Suomen Euroviisuedustaja nousee tänä iltana lavalle Kiovassa, Venäjän viisuedustaja esiintyy samaan aikaan yleisölle Krimillä Venäjän voitonpäiväjuhlissa.

Julija Samoilova siis esittää kappaleensa Flame is Burning (Liekki palaa) kaukana Euroopan suuren musiikkijuhlan isäntäkaupungista, kilpailujen ulkopuolella.

Tähän on tultu. Edes laulukisoja ei voida Euroopassa järjestää yhdessä.

Mutta Venäjä ei ole mikään koulukiusattu luokan ainoa lapsi, jota ei kutsuttu synttärijuhliin.

Päinvastoin, näin Venäjä halusi tapahtuvan.

Eihän urheilukisoihinkaan valita urheilijaa, joka on hiljattain kärynnyt dopingista.

Kun Julija Samoilova pari vuotta sitten matkusti miehitetylle Krimille esiintymään ilman Ukrainan viranomaisten lupaa, hän rikkoi yksiselitteisesti Ukrainan lakeja.

Teosta seurasi Ukrainan Samoilovalle asettama maahantulokielto. Ja tästä Venäjä oli tietoinen viisuedustajansa valitessaan.

Keskustelin asiasta taannoin Ukrainan valtiontelevision varapääjohtajan Olexandr Kharebin kanssa. Hän oli mukana kisojen järjestelyissä ja vakuuttunut siitä, ettei Venäjällä ollut aikomustakaan osallistua Kiovan Euroviisuihin.

Kharebinin mukaan Venäjä ei lähettänyt edustajia EBU:n kokouksiin, joissa viisuja valmisteltiin. Venäjä ei myöskään ollut varannut ainuttakaan hotellihuonetta Kiovasta kisajoukkueelleen.

Kharebinin mielestä Venäjän osallistuminen Kiovan kisoihin - ja etenkin ohjelman esittäminen Venäjän televisiossa - olisi ollut Moskovan kannalta noloa.

Venäjän televisio on suoltanut kielteistä propagandaa Kiovan tilanteesta yli kolme vuotta, Maidanin aukion mielenosoituksista alkaen. Iloiset musiikkijuhlat eivät solahtaisi siihen kuvaan.

Toinen ongelma Venäjälle on viime vuoden voittaja Jamala, joka noussee Kiovan viisujen suureksi tähdeksi. Hänen viimevuotinen voittokappaleensa "1944" oli väkevä kannanotto Krimin heikentyneeseen ihmisoikeustilanteeseen.

Kuvassa Ukrainan artisti Jamala Euroviisuvoittonsa jälkeen Tukholmassa viime toukokuussa. Laulajalla on oikeassa kädessään pokaali ja vasemmassa kädessään kukkakimppu.
Ukrainan Jamala voitti Euroviisut viime toukokuussa Tukholmassa. Maja Suslin / EPA

Kuten moni muukin asia Venäjällä, myös viisuedustajan valinta on keskitetty valtaapitäville. Karsintoja ja yleisöäänestyksiä ei tänä vuonna järjestetty.

Vielä pari päivää ennen ilmoittautumisen umpeutumista oli täysin auki, valitseeko Venäjä ylipäätään edustajaa kisoihin.

Aikarajaa edeltävänä iltana valtiontelevisiossa kuultiin yllätysilmoitus. Venäjä on osallistumassa viisuihin ja maata edustaa Julija Samoilova.

Suurelle yleisölle tuntemattomasta artistista kerrottiin, että hän on esiintynyt Sotšin paralympialaisten avajaisissa.

Rannalle jäi liuta nimekkäitä artisteja, joista monet eivät ole vierailleet miehitetyllä Krimillä. Esteitä heidän osallistumiselleen ei olisi ollut.

Ukrainan tiedustelupalvelu määräsi - maan lakien mukaisesti - Samoilovan odotetusti maahantulokieltoon.

Hänelle tarjottiin mahdollisuutta osallistua viisuihin videolinkin kautta. Venäjälle tarjottiin vaihtoehdoksi myös viisuedustajan vaihtamista.

Nämä tarjoukset Kreml torppasi ja ilmoitti, ettei viisuja esitetä Venäjän televisiossa.

Alkuun näytelmä eteni Venäjän laatiman käsikirjoituksen mukaisesti. Huipennus oli EBU:n puheenjohtajan, sveitsiläisen Ingrid Delteren outo vaatimus, että Ukraina pyörtää maahantulokiellon.

Delteren silmissä Ukraina ei ilmeisesti ole oikeusvaltio. Eiväthän poliitikot Sveitsissäkään voi määrätä, että viranomaisten tai tuomioistuinten on tulkittava maan lakeja lainvastaisesti yksittäisten laulukilpailujen takia.

Kohu laantui silti nopeasti. Laulukilpailujen johtaja Jon Ola Sand puolusti Ukrainaa, ja Venäjälle tarjottiin vaihtoehtoisia mahdollisuuksia osallistua viisuihin.

Mies tuhoutuneessa talossaan.
Mies tarkasteli kranaatin tuhoamaa kattoaan Ukrainan Avdijivkassa maaliskuussa 2017.Antti Kuronen / Yle

Venäjän propaganda laulukilpailujen yhteydessä on tietysti harmitonta verrattuna niihin varsin konkreettisiin toimiin, jotka pitkittävät Itä-Ukrainassa käytävää sotaa.

Myös Krimin ihmisoikeusloukkaukset vaikeuttavat monen aktivistin ja tataarin elämää.

Se, että Venäjä olisi valmis kompromisseihin näissä vaikeissa konflikteissa, vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, kun yhdet laulukilpailutkin aiheuttavat näin vakavia vatsanpuruja.

Mutta vaikka Venäjä ei halua osallistua yhteisiin karkeloihin, voimme silti hyvin mielin nauttia euroviisuista.

Jo vuoden päästä viisut järjestetään jossain toisessa pääkaupungissa, ja kaikki voivat taas juhlia yhdessä sulassa sovussa. Venäjä on jo ilmoittanut, että Julija Samoilova saa silloin nousta lavalle miljoonien televisiokatsojien eteen Venäjän viisuedustajana.

Ja näin propagandaleikki voi jatkua.

Lue seuraavaksi