1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virkistyskalastus

Vikkelimmät hoksasivat bugin verkkokaupassa: Ylä-Lapin lohijokien lupamyynnissä otettiin varaslähtö

Metsähallituksen mukaan ennen kello yhdeksän avautumisaikaa ehdittiin myydä noin 10-20 lupavuorokautta.

Inarinjärveen laskeva Juutuanjoki kuvattuna kesällä 2013. Kuva: Sara Wesslin / Yle Sápmi

Metsähallituksen lupamyynnissä Ylä-Lapin virkistyskalastusalueelle sattui maanantaiaamuna varaslähtö. Lupamyynnin piti alkaa verkkokaupassa kello yhdeksän, mutta jotkut huomasivat, että lupia pystyikin ostamaan jo kello kahdeksan jälkeen.

Erikoissuunnittelija Markku Seppäsen mukaan lupavuorokausia ehdittiin ostaa vajaat parikymmentä ennen kuin Metsähallituksessa havaittiin virhe ja katkaistiin myynti.

Seppäsen mukaan erälupien verkkokaupasta vastaa alihankintayritys, joka vakuutti Metsähallitukselle viimeksi perjantaina, että lupamyynti avautuu vasta maanantaina kello yhdeksän.

– Jostain kumman syystä se ei vain pelannut, Seppänen sanoo.

Suosituimmat luvat myyty

Ennen mynnin varsinaista alkamista ostettuja lupia ei peruta. Nopeimmat ostajat nappasivat kuitenkin halutuimpia lupavuorokausia ja se harmittaa varmasti muita kalastajia.

Suosituimmat alueet ovat Inarissa Juutuanjoki, Näätämöjoki ja Ivalojoki, sekä Enontekiöllä Lätäseno. Suosituinta aikaa on heinäkuu. Suosituimmat lupavuorokaudet menivät lupamyynnin avauduttua parissa tunnissa, Seppänen kertoo.

Myymättömät luvat siirretään

Metsähallitus aikoo korvata liian aikaisin myydyt luvat mahdollisesti siirtämällä myymättä jääneitä lupavuorokausia niiden tilalle. Metsähallitus tiedottaa myöhemmin, koska nämä ekstraluvat tulevat kauppaan.

– Heinäkuulle siirretään alkukauden myymättömiä lupia. Kunhan katsotaan minkä verran ensimmäisessä rytäkässä menee lupia. Tiedotetaan sitten tarkemmin, Seppänen sanoo.

Lupamyynti Inarin ja Enontekiön virkistyskalastusalueille alkoi verkkokaupassa, puhelinpalvelussa ja palvelupisteillä maanantaina kello 9. Utsjoen lupakiintiöstä päätetään myöhemmin.

– Utsjoen luvat tulevat myyntiin kesäkuun alkupuolella, jos niitä tulee ollenkaan, Seppänen sanoo.

Tenojoen kalastuslupien myynti alkaa omassa verkkokaupassaan keskiviikkona 10. toukokuuta kello 14.