1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjaston käyttäjät löysivät e-kirjat – suosio voi jossain vaiheessa vaikuttaa paperikirjojen hankintaan

Sähköisten kirjojen määrä ja käyttö kirjastoissa ovat kasvaneet käsi kädessä.

sähkökirjat
Moni lukee sähköisen kirjan tabletilla.
Petri Vironen / Yle

E-kirjojen suosio kasvaa Suomen kirjastoissa. Sähköiset kirjat ovat lisääntyneet kolmanneksen, ja myös niiden käyttö on kasvanut samassa suhteessa, kertovat kirjastojen toimintatilastot. Viime vuonna e-kirjoja käytettiin noin 400 000 kertaa.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla lainojen määrä on ryöpsähtänyt parissa vuodessa, vaikka luvut ovat vielä vaatimattomia. Viime vuonna e-kirjoja lainattiin Anders-kirjastosta jo runsaat 2100 kertaa, kun vielä kaksi vuotta aiemmin vastaava luku oli alle 400. Tänä vuonna syntynee taas uusi ennätys.

Anders-kirjastokimpassa ovat mukana Kokkola, Kannus, Toholampi, Lestijärvi, Halsua ja Kaustinen. E-kirjoja ja e-äänikirjoja on tarjolla noin 700.

E-aineistovastaava Kati Salmén kertoo kasvun olleen jokavuotista, ja yhä luvuissa näkyy selvää nousua. Tablettien yleisyys lienee yksi syy suosion kasvuun. Salmen uskoo, että myös tarjonta ruokkii kysyntää.

– Ihmiset ovat löytäneet ne kaupallisilta markkinoilta ja hoksanneet sitten niitä löytyvän myös kirjastosta.

Sähköisinä lainaksi käyvät Keski-Pohjanmaalla pitkälti samanlaiset teokset kuin paperiversioinakin: esimerkiksi Enni Mustonen ja KonMari ovat kysyttyjä molemmissa muodoissa. Liikkuvimpia ovat dekkarit ja sekä kotimaiset että ulkomaiset jännityskirjat.

Joudumme varmasti jollain aikavälillä miettimään, vähennetäänkö paperikirjojen hankintaa. Se ei toki lopu kokonaan: meillä on valtava määrä asiakkaita, jotka eivät missään tapauksessa halua lukea sähkökirjoja.

E-aineistovastaava Kati Salmén, Anders-kirjasto

Koko maassa kirjastojen toimintakulut laskivat viime vuonna hieman. Eniten kuitenkin kasvoi panostus elektronisiin aineistoihin, kuten e-kirjoihin. Lisäystä oli 16 prosenttia koko maan kirjastoissa.

Sähköisen kirjan suosiolla voi jossain vaiheessa olla vaikutusta myös kirjaston hankintoihin. Huolissaan ei silti pidä olla, sillä molempia asiakaskuntia pitää palvella, rauhoittelee Salmén.

– Joudumme varmasti jollain aikavälillä miettimään, vähennetäänkö paperikirjojen hankintaa. Se ei toki lopu kokonaan: meillä on valtava määrä asiakkaita, jotka eivät missään tapauksessa halua lukea sähkökirjoja. Mutta ehkä jollain aikavälillä pitää miettiä, paljonko lisätään panostusta e-aineiston hankintaan.

Lue seuraavaksi