Analyysi: Macron sai valtakirjan, mutta kykeneekö hän hallitsemaan

Emmanuel Macron valittiin jakautuneen kansan presidentiksi. Hallitsemisesta saattaa tulla yllättävän vaikeaa, arvioi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron kannattajien keskellä vaalivoiton ratkettua. Pariisi 7. toukokuuta.
Emmanuel Macron kannattajien keskellä vaalivoiton ratkettua. Pariisi 7. toukokuuta.Thomas Samson / EPA

*PARIISI *Kaksi kolmasosaa äänistä kuulostaa rapsakalta voitolta, mutta lähemmin tarkasteltuna Emmanuel Macronin valtakirja Ranskan hallitsemiseen ei ole aivan niin avoin.

Vaalin esiin nostamat jaot tulevat säilymään vielä pitkään.

Yli kymmenen miljoonaa ranskalaista antoi äänensä äärioikeiston Marine Le Penille. Lisäksi äänestämättä jättäneitä tai tyhjän lipun pudottaneita oli kolmannes äänioikeutetuista.

Vallankin tyhjiä lippuja ja ääniä Le Penille voinee pitää vanhalla tavalla sanottuna protestiääninä.

Kuinka moni kannatti Macronia sydämestään?

Lisäksi merkittävä osa Macronia äänestäneistä valitsi hänet vain estääkseen Marine Le Penin pääsyn presidentiksi. Protestia siinäkin.

Hyvä kysymys on, kuinka moni kannatti Macronin ohjelmaa ja tavoitteita sydämestään?

On helppo ennustaa, että kunnianhimoinen tavoite uudistaa Ranskaa tulee saamaan tuon tuostakin vastustusta.

Lisäksi Ranska ei hallittavana ja kompromissien tekemisen ympäristönä ole niitä helpoimpia. Esimerkiksi työaikalain sorkkiminen tulee pelmauttamaan ärhäkkäät ammattiliitot kaduille vielä monta kertaa.

Jokainen Macronin esitys, jossa haiskahtaa rahavallan etu, kirvoittaa äänekkäät huudot siitä, että ”tästä me varoitimme”.

Kesäkuussa pidetään Ranskassa parlamenttivaalit. Niistä tulee tavallaan presidentinvaalien kolmas kierros.

Emmanuel Macronin on nyt kiireen vilkkaa puristettava kansanliikkeensä tuiki tavalliseksi puolueeksi. Ehdokasasettelu vaaleihin on loppusuoralla. Yhden ehdokkaan vaalipiirejä on 577 ja ehdokaslistat pitää jättää puolentoista viikon kuluttua.

*Nyt pelataan politiikan kulisseissa kovaa valtapeliä. *Tiedossa on, että Macron on suosiolla antanut tukun vaalipiireistä keskustalaisen liittolaisensa François Bayroun hallintaan.

Monet Emmanuel Macronin En Marche –liikkeen ehdokkaat ovat varsin tuntemattomia suuruuksia äänestäjille. Tässä ajassa tunnutaan haettavan uutta.

Tuoreudessa on toki voimaa, mutta vaaleissa siinä on vaaransa.

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella täydellisen mahalaskun tehnyt sosialistileiri on Macronin tähtäimessä. Moni nimekäs keskustaan kallellaan oleva sosialisti on jo siirtynyt voittajan puolelle.

Tässäkin piilee ansa. Poliittisen elämän uudistamista hakeva Macron ei voine aivan valtavasti tukeutua vanhaa valtaa symboloiviin henkilöihin. Marine Le Pen ilakoi pitkin kampanjaa juuri sillä, että Macron on vain vanhan vallan uudet kasvot.

Ranskan presidentinvaalien ja parlamenttivaalien jatkumo on aiemmin kulkenut totuttuja polkuja eli presidentinvaalit voittanut puolue on yleensä saanut hyvän nosteen ja noussut valtaan myös parlamentissa. Tällöin presidentin hallituksella on ollut vankka parlamentin tuki.

Nyt tilanne on tyystin toinen. On hyvin mahdollista, että Macron ei saa oman liikkeensä ja liittolaistensa muodostamalle ryhmälle enemmistöä parlamenttiin.

Emmanuel Macronhan lupasi muutosta

Vanhoista puolueista Tasavaltalaiset on presidenttiehdokkaansa François Fillonin sekoiluista huolimatta parlamenttivaaleja ajatellen kohtuullisen hyvässä iskussa.

Puolueen paikkamäärä saattaa olla suurikin.

Äärioikeistolainen Kansallinen rintamakin saanee kohtuullisen vaalivoiton ja kymmeniä parlamenttipaikkoja.

Kaikki tämä saattaa ajaa Ranskan poliittisen elämän erittäin suuriin ongelmiin ja Macronin hallituksen vaikeuksiin. Macron joutuu hakemaan neuvotellen sirpaleisesta kansalliskokouksesta tuen milloin miltäkin yhteenliittymältä.

Kansalliskokouksesta saattaa tulla uusien ideoiden, toiveiden ja vanhojen lupausten basaari. Muutos tämäkin.

Emmanuel Macronhan lupasi muutosta.

Lue tästä, millainen on Ranskan ensimmäiseksi naiseksi nouseva Brigitte Trogneux.