Turun kaupunginteatterin muutto peruskorjattuihin tiloihin käynnistyi – vuokra nelinkertaistuu

Teatteri joutuu näillä näkymin maksamaan remontoiduista tiloista vuokraa noin 300 000 euroa kuukaudessa.

peruskorjaus
Kaupunginteatteri muuttaa pois Logomosta
Paula Koskinen / Yle

TurkuTurun kaupunginteatterin remontti on loppusuoralla. Teatteri esitti viimeisen näytöksensä Logomon väistötiloissa lauantaina ja aloitti muuttonsa maanantaina.

– Tämä on melkoinen projekti. Jotta meidän ja rakennusporukan aikataulut saadaan pitämään, menemme osittain päällekkäin. Sitä mukaa, kun rakennusurakkaa saadaan valmiiksi, me viemme tavaroita sisään, kertoo toimitusjohtaja Arto Valkama.

Muutto aloitetaan teknisestä kalustosta: heinäkuussa sisään viedään valo- ja äänikalustoa. Esitystoiminta on tarkoitus saada käyntiin nopeasti.

Ensimmäinen ensi-ilta uusituissa tiloissa on Viimeinen laiva, jota päästään katsomaan syyskuun puolivälissä.

Valkaman mukaan syyskuu tulee eteen pelottavan äkkiä, mutta hän uskoo, että kaikki saadaan valmiiksi ajoissa.

– Aina voi tulla yllätyksiä, mutta toivottavasti ei tule niin radikaaleja yllätyksiä, että se vaikuttaisi lopulliseen aikatauluun. Pääsääntö on, että ensi-ilta ei siirry, kaikkea muuta voi liikutella. Meyeriltakin laivat lähtevät aina ajallaan, joten me pidetään samasta kiinni, Valkama sanoo.

Teatteri
Paula Koskinen / Yle

Vuokra on yhteydessä remontin hintaan

Peruskorjauksen myötä kaupunginteatterin tilojen kuukausivuokra nousee noin 300 000 euroon. Vuokra on nelinkertainen verrattuna siihen, mitä teatteri maksoi tiloistaan ennen remontin aloittamista.

Vuokra määräytyy investointikustannusten mukaan. Teatteriremontin hinta on lähes kaksinkertaistunut alkuperäisestä suunnitelmasta ja on tällä hetkellä 41,1 miljoonaa euroa.

– Vuokran nousu on kova. Teatteritoiminnalla tällaisia vuokria ei pysty maksamaan. Sen olemme viestineet myös Turun kaupungille, ja asia on tiedostettu. Tulee vaatimaan lisärahoitusjärjestelyjä, jotta saamme vuokran katettua, Arto Valkama sanoo.

Alustavia neuvotteluja on jo käyty, mutta lopulliset neuvottelut pystytään käymään vasta sitten, kun työ on valmis ja peruskorjauksen lopullinen hinta tiedetään.