"Ihmisten välinpitämättömyys huolestuttaa" – Opiskelijat tekevät kirjan ilmastonmuutoksesta

Ovatko puhtaat järvet, lumiset talvet ja Lapin kaunis luonto pian mennyttä? Tampereen yliopiston opiskelijat ovat koonneet tietoja ilmastonmuutoksesta Hyvän sään aikana -kirjaa varten.

ilmastonmuutos
Vallisaaren edustaa Helsingissä
Ilmastonmuutos mainitaan suomalaisessa päätöksenteossa yllättävän harvoin, sanoo kirjahanketta vetävä vierailijaprofessori Hanna Nikkanen.Jarno Kuusinen / AOP

Ilmastonmuutos on epämiellyttävä ilmiö. Tiedämme, että napajäätikkö sulaa ja maapallon keskilämpötilan nousee, mutta harva meistä todella tietää miten tämä kaikki lopulta vaikuttaa elämäämme ja yhteiskuntaamme.

– Ilmastonmuutos on vaikea hahmottaa, se ei ole henkilöityvä vaan aika abstrakti asia, sanoo Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden kirjaprojektissa mukana oleva Erkki Mervaala.

Mervaalaa huolestuttaa ihmisten välinpitämättömyys. Yhä edelleen useat kokevat ilmastonmuutoksen asiana, mikä ei kosketa heitä. Se tulee kuitenkin koskemaan sitä maailmaa, missä heidän lapsensa tulevat elämään.

Kirjantekoa ohjaavan vierailijaprofessorin Hanna Nikkasen mielestä on huono idea delegoida aihetta eteenpäin tuleville sukupolville.

– Tämän tyylisiä puhetapoja yritämme muuttaa, se on yksi premissi joka on otettu kirjalle. Tämä on läsnä oleva muutos ja todellisuus jossa eletään.

Ilmastokirjan kirjoittaja Hanna Nikkanen
Hanna Nikkanen sanoo ilmastonmuutoksen olevan alikäsitelty aihe, johon journalismilla on ollut vaikeuksia päästä pintaa syvemmälle. – Siitä on puhuttu aiheena, joka on hypoteettinen asia jossain tulevaisuudessa. Milka Koskinen / Yle

Hyvän sään aikana -kirjaa työstää 21 opiskelijaa Nikkasen opastuksella. Tarkoituksena on tehdä tietokirja, joka kertoo mahdollisimman kattavasti Suomen ilmastonmuutostodellisuudesta tällä vuosikymmenellä.

Kirjan myötä työryhmäläiset ovat tavanneet tutkijoita, poliitikkoja ja monien eri alojen asiantuntijoita. Matka on vienyt Suomen Lapista Brysseliin asti.

Matkalla tuntemattomalle planeetalle

Pohjoisilla alueilla lämpötilat nousevat nopeammin kuin maapallolla keskimäärin, niin myös Suomessa. Märät talvet ja lämpimät, valoisat kesät luovat kasveille täysin uudenlaiset kasvuolosuhteet. Myös kasvukausi tulee pitenemään.

Kirjaa tehdessä työryhmä on oppinut esimerkiksi sen, että Suomessa yritetään jo luoda jalostamalla kasvilajeja, jotka pärjäisivät tulevaisuuden kasvuolosuhteissa.

Nikkasen mukaan ilmastonmuutos mainitaan suomalaisessa päätöksenteossa yllättävän harvoin, ja siihen valmistaudutaan hyvin yleisellä tasolla.

– Meidän yhteiskunnalla, työllä, ja paljon työhön pohjaavalla politiikalla on isoja muutoksia edessäpäin. Toimittajina meidän tehtävä ei ole sinänsä ennustaa niitä muutoksia, mutta meidän homma on kyllä ihmetellä ja esittää kysymyksiä siitä mitä kaikkea voi olla edessä, Nikkanen sanoo.

Kirjoittamista, podcasteja ja somekampanjaa

Keskustelua halutaan pitää yllä sosiaalisen median avulla kirjan julkaisemiseen asti. Mervaala työstää kirjaan kahta tekstiä, sekä tekee aiheesta podcasteja. Hän kuvailee kirjaprojektia äärimmäisen mielenkiintoiseksi kokemukseksi.

– Tässä pääsee monipuolisesti hyödyntämään omaa osaamistaan ja niitä taitoja, joita on yliopisto-opintojen aikana hankkinut itselleen, Mervaala sanoo.

Ilmastokirjan kirjoittaja Erkki Mervaala
Kirjaprojekti on ollut Erkki Mervaalan pian päättyville opinnoille täydellinen lopetus.Milka Koskinen / Yle

Kirjan aiheet jakautuivat luontevasti opiskelijoiden kesken. Työryhmä koostuu Nikkasen sanojen mukaan itsenäisistä, niin kokeneista kuin aloittelevista toimittajista, joilla uteliaisuutta ja kiinnostusta riittää. Ryhmässä on myös kolmen kuvajournalistin muodostama kuvatoimitus.

Mielenkiinto ja intohimo aiheeseen oli opiskelijoissa luonnostaan, ja aiheen tärkeyttä ei tarvinnut työryhmälle vakuutella tai selittää.

– Tämä antaa minulle paljon toivoa siitä, että tätä aihetta on selvästi kiinnostavampaa käsitellä opiskelijoiden kuin esimerkiksi itseni ikäisten toimittajien kanssa. Maailma on menossa tämän asian suhteen hyvään suuntaan, Nikkanen sanoo.

Hyvän sään aikana -kirja julkaistaan lokakuussa. Tekoprosessin etenemistä voi seurata kirjan Facebook-sivulta. (siirryt toiseen palveluun)