Hyppää sisältöön

Sarjakuvataiteilija surmasi Pepe-sammakon – leppoisasta nettivitsistä oli tullut äärioikeiston vihasymboli

Hahmon luoja Matt Furie julkaisi kuvan, joka esittää kuollutta Pepe-sammakkoa arkussa. Häntä ärsytti sammakon käyttäminen äärioikeistolaisessa propagandassa.

Kuvakaappaus mattfurie.tumblr.com -nettisivuilta Pepe the Frog -hahmon kuolemasta. Kuva: mattfurie.tumblr.com

Äärioikeiston vihasymboliksi muuttunut Pepe-sammakko on nyt kuollut. Sammakon luonut Matt Furie on piirtänyt sarjakuvan, jossa kuollut Pepe-sammakko makaa arkussaan. Asiasta kertovat muun muassa yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja sarjakuvasivusto CBR. (siirryt toiseen palveluun)

Matt Furie on myös jakanut sarjakuvaruudun Tumblr-sivustollaan. (siirryt toiseen palveluun) Sarjakuvataiteilija oli aiemmin kertonut, että häntä harmitti hahmon käyttäminen äärioikeistolaisten nettitrollien propagandassa.

Pepe-sammakko aloitti elämänsä Matt Furien Boys Club -nettisarjakuvassa vuonna 2005. Roskaruokaa syövä ja pilveä poltteleva antisankari sai suosiota nettiyhteisöjen meemikuvana: Pepen kuvaa toistettiin ja muokattiin netissä kiertävissä lukemattomissa vitseissä.

Nettivitsistä natsipropagandaksi

Vuoteen 2016 mennessä sammakko oli kuitenkin päätynyt myös ikävämpiin asiayhteyksiin. Donald Trumpia kannattaneet netin äärioikeistolaiset yhdistivät tehtailemissaan meemikuvissa sammakon rasistiseen ja juutalaisvastaiseen sisältöön.

– Me käytännössä sekoitimme Pepen natsipropagandaan ja muuhun vastaavaan. Me loimme sen yhteyden, eräs nettitrolli selitti The Daily Beast -uutissivustolle (siirryt toiseen palveluun) viime vuoden toukokuussa.

Leppoisa sammakko nähtiin nyt Ku Klux Klanin valkoisessa hiippalakissa tai murhaamassa juutalaisia natsiunivormussa. Nettitrollit käyttivät sammakkoa sosiaalisen median häirintäkampanjoissa ja propagandansa levittämisessä.

Yhdysvalloista Ranskaan

Jopa Donald Trump itse jakoi sammakon kuvan Twitterissä vaalien alla. On tosin epäselvää, tiesikö hän hahmon kaikkia mielleyhtymiä.

Netin äärioikeistolaiset ovat käyttäneet sammakkomeemejä eri puolilla maailmaa. Ranskan vaalien alla trollit levittivät Pepen kuvien avulla Marine Le Penin vaalisanomaa.

– Huumori toimii parhaiten. Vitsikkyys on ollut perinteisesti vasemmiston ase, mutta he ovat nykyään liian korrekteja, ranskalainen äärioikeistolainen nettitrolli selitti meemien käyttöä Ylen toimittajalle huhtikuussa.

Vihreästä sammakosta on tullut myös ranskalaisen äärioikeiston symboli. Presidenttiehdokas Le Penistä ja Pepe the Frogista levitetään innokkaasti nettimeemejä. Kuva: Kuvakaappaus Twitteristä

Sammakon luojaa harmitti

Juutalaisvastaisuutta vastaan kamppaileva yhdysvaltalaisjärjestö Anti-Defamation League määritteli Pepen viime syyskuussa vihasymboliksi. Myös Hillary Clintonin kampanja tuomitsi hahmon.

Hahmon luojaa Matt Furieta tilanne ärsytti.

– On ihan älytöntä, että Pepestä on leimattu vihasymboli ja että rasistit ja antisemitistit käyttävät sarjakuvani ennen niin rauhallista sammakkokaveria vihan levittämiseen. Se on painajaismaista, Furie totesi Time-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) vaalien alla julkaistussa kirjoituksessa.

Furie sanoi kirjoituksessaan haluavansa saada Pepen takaisin itselleen äärioikeistolta. Hän kirjoitti kuitenkin ymmärtävänsä, ettei hänellä enää ollut valtaa sisäpiirivitsistä rasistiseksi symboliksi muuttuneeseen hahmoon.

Nyt julkaistusta Pepen kuolemaa kuvaavasta sarjakuvasta päätellen taiteilija näyttää antaneen periksi. Äärioikeiston trolleja hahmon kuolema tuskin pysäyttää.

.
.