Hyppää sisältöön

Terho pistää nuorisoavustukset uusjakoon – PS-nuoret tuplaisi avustuksensa

Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho (ps.) on sanonut puuttuvansa uudessa tehtävässään nuorisojärjestöjen avustuksiin, koska tukijärjestelmä on hänen mielestään epätasainen.

Sampo Terho Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Perussuomalaisten uusi ministeri nosti tärkeiden korjattavien asioiden listalle nuorisojärjestörahat.  Innostuneesta reaktiosta päätellen (siirryt toiseen palveluun) hän tarkoittaa perussuomalaisnuorten avustuksia. Perussuomalaisnuoret ovat olleet vuosia tyytymättömiä saamaansa rahaan, joka ei ole järjestön mukaan vastannut nuorisolaissa määriteltyä toiminnan laajuutta.

Kokonaispotista päättää kulloinenkin ministeri virkamiesvalmistelun ja erityisen arviointi- ja avustustoimikunnan lausunnon perusteella. Tänä vuonna kokonaissumma oli 15,5 miljoonaa (siirryt toiseen palveluun) euroa, josta perussuomalaisnuorten osuus oli 115 000 euroa. Suurimman summan poliittisista järjestöistä sai keskustanuoret, 674 500 euroa.  

Tämän vuoden rahat ovat jo järjestöjen pankkitiliellä. Ministeri Terho pääsee käsiksi  avustusten jakoon vasta vuodenvaihteessa. Järjestöt hakevat rahoja syksyllä ja virkamiehet ja arviointineuvosto tekevät ratkaisunsa loppuvuodesta.

Avustusta oman, ei emopuolueen toiminnan mukaan

Perussuomalaisnuoret ovat valittaneet jytkyvuoden 2015 avustuksista, koska olivat joutuneet mielestään jatkuvasti syrjinnän kohteeksi. Järjestö oli anonut 200 000 euroa, mutta saanut 81 200.

PS-nuoret vertasi avustussummiaan muiden puolueiden moninkertaisiin määriin. Valitus hylättiin alkuvuodesta korkeimmassa hallinto-oikeudessa (siirryt toiseen palveluun).

Opetusministeriö oli perustellut avustusratkaisuaan sillä, että vaadittua yhteiskunnallista aktiivisuutta mitataan nuorisojärjestön itsensä, ei emopuolueen toimilla.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan perussuomalaisnuoret oli jo saanut suurimman mahdollisen korotuksen, 40 %. Edellisvuoden avustus oli ollut 58 000 euroa. 

Jos Terho antaa omilleen, joku muu saa vähemmän

Nuorisojärjestöjen avustuksista valtasoa menee muille kuin poliittisille järjestöille. Suurin saaja on partiolaiset, 1,2 miljoonaa euroa.

Muita suuria saajia ovat mm. Suomen ylioppilaskuntien liitto, Luontoliitto ja ammattikoululaisten SAKKI.

Jos ministeri päättää lisätä perussuomalaisten avustuspottia, se vähennetään muilta järjestöiltä.

Jos ministeri ei kehtaa puuttua muiden järjestöjen rahoihin, lisävaroja on lohkaistava veikkausvoittovarojen nuorille tarkoitetusta 53 miljoonan euron kokonaispotista. Silloin kärsijiksi voisivat joutua työttömille nuorille suunnattu työpajatoiminta tai syrjäytymistä ehkäisevä etsivä nuorisotyö.

_Juttua korjattu 8.5. klo 21.05: Tänä vuonna suurimman summan poliittisista järjestöistä sai keskustanuoret eikä kokoomusnuoret, kuten jutussa alun perin luki. _