1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Minne jatkossa lääkäriin? Leijonat romahti Tshekkiä vastaan, miten käy illan euroviisuissa?

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Mihin menet jatkossa lääkäriin?

Hallitus kokoontuu aamupäivällä päättämään sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta. Valmisteluvaiheessa asia on kirvoittanut paljon kritiikkiä. Infon hallitus pitää iltapäivällä, ja sitä voi seurata suorana Yle Uutisten nettisivuilta. Tästä jutustamme voit lukea, mistä valinnanvapaudessa olikaan sinun kannaltasi kyse.

Miten sinun kunnassasi hoidetaan muistisairauksia?

Kuva: AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitys paljastaa, että muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja riskien tunnistamisessa on isoja maakunnallisia eroja. Kaikissa kunnissa ei ole käytössä malleja, joilla järjestelmällisesti pyrittäisiin tunnistamaan muistisairauksia ja puuttumaan niihin varhaisessa vaiheessa. Tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaan mukaan tulos on yllättävä, koska muistisairaudet ovat nopeasti kasvava sairausryhmä. Vuosittain noin 14 600 suomalaista sairastuu johonkin muistisairauteen. Katso, mikä on oman kuntasi tilanne.

Etelä-Koreassa äänestetään presidentistä

Etelä-Korean presidenttiehdokas Sim San-jung julkaisi Overwatch-videopeliin perustuvan vaalimainoksensa kampanjan loppumetreillä. Kuvakaappaus polygon.com -sivustolta. Kuva: polygon.com

Etelä-Korea äänestää parhaillaan uudesta presidentistä. Vaalit käydään samaan aikaan, kun Pohjois-Korean on koventanut äänenpainojaan ja jatkanut ohjuskokeitaan. Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen seuraa vaaleja paikanpäällä Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Vaalien tuloksen odotetaan olevan selvillä tänään alkuillasta.

Kalifornia kumoamassa kommunistilakeja

Yhdysvaltain Kalifornian osavaltio on kumoamassa lakia, joka estää kommunistisen puolueen jäseniä toimimasta osavaltion viroissa. Lait laadittiin 1940–50-luvuilla, jolloin Neuvostoliiton tukemien kommunistien pelättiin soluttautuvan Yhdysvaltain hallintoon ja kaatavan hallituksen. Laki on jo hyväksytty Kalifornian osavaltioparlamentin alahuoneessa. Muutos vaatii vielä osavaltion senaatin hyväksynnän.

Leijonat hävisi Tshekille jääkiekossa

Kuva: Aleksi Alku / AOP

Suomen jääkiekkomaajoukkue koki karvaan tappion Tshekkiä vastaan myöhään eilen illalla pelatussa ottelussa. Tshekki nousi kolmen maalin takaa-ajoasemasta tasoihin ja otti lopulta kaksi pistettä voittomaalikisasta. Lue lisää

Kuinka Suomen käy Euroviisuissa?

Norma John harjoituksissa maanantaina 08. toukokuuta. Kuva: Pelle T. Nilsson / AOP

Suomen viisuedustaja Norma John valmistautuu nousemaan lavalle Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa Kiovassa. Blackbird-kappale on saanut paljon hehkutusta kansainvälisessä mediassa, mutta duo Leena Tirronen ja Lasse Piirainen eivät ole ottaneet siitä paineita. Vaikka viisuväsymys jo hieman painaa, jännitys tuo viimeisen tsempin viisulavalle.

Sää jatkuu kylmänä – luvassa myös lumi- ja räntäkuuroja

Suuressa osassa maata tulee päivällä räntä- tai lumikuuroja, ennustaa Ylen meteorologi Joonas Koskela. Kuurojen lomassa on hetkittäin aurinkoista. Iltaa kohden kuurot vähenevät ja sää selkenee osittain. Lämpötila painuu yöllä pakkasen puolelle koko maassa. Lue lisää