Rajavartijat keksivät yksinkertaisen keinon lieventää lasten pitkästymistä - pienten rajanylittäjien iloiset ilmeet kertovat kaiken

Suomen kaakkoisrajalla rajanylitystä joutuu toisinaan odottamaan tuntitolkulla. Kaakkois-Suomen rajavartiosto tuumi, että olisi mukava antaa lapsille jokin piristävä muisto.

rajavartiostot
Tyttö ja värityskirja
Pietarilainen Taisiia sai värityskirjan Nuijamaan passintarkastuksessa.Mikko Savolainen/Yle

Suomen ja Venäjän välisillä rajanylityspaikoilla turistin on toisinaan varauduttava pitkiinkin jonotusaikoihin. Viime kuukausina erityisesti venäläisten turistien määrä on kasvanut merkittävästi.

Tänään tiistaiaamunakin Suomeen on saapumassa useita venäläisiä linja-autoja täynnä Lappeenrantaan saapuvia ostosmatkailijoita. Muutaman vuoden ikäinen Taisiia jonottaa isänsä kanssa passintarkastukseen. Taisiian ilme on selvästikin hieman jännittynyt.

Rajavartija tarkistaa nopeasti passit ja muut asiakirjat. Lopuksi hän kiittää ja antaa Taisiialle lahjaksi värityskirjan ja puuvärit. Taisiian suu venähtää iloiseen hymyyn.

Tyttö ja värityskirja
Taisiialla oli hymy herkässä lahjan saamisen jälkeen. Mikko Savolainen/Yle

Mukava mieli mukaan

Kaakkois-Suomen rajavartiosto pohti talvella, että olisi mukava jakaa lapsille jokin kiva muisto.

– Keksimme, että värityskirja voisi olla aika mukava, kertoo tiedotussihteeri Mervi Vainikkala-Ranta Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Väristyskirjaa varten rajavartiosto järjesti henkilökunnalleen kilpailun, josta neljä parasta kuvaa pääsi mukaan itse kirjaan. Kirjan lisäksi päädyttiin jakamaan pieni puuvärikynäpaketti.

Väritettävinä ovat rajavartioston auto, kuva asiakirjojen tarkastuspaikalta, koira ja rajamies valvontatehtävässä sekä huumorikuva koirasta, joka säikähtää peiton alla olevaa salamatkustajaa.

– Kirjaa voivat rajamiehet jakaa rajanylityspaikoilla sekä rajavalvonnassa lähiseudun lapsille, kertoo Mervi Vainikkala-Ranta.

Värityskirja tuntuu selvästikin olevan kaikessa yksinkertaisuudessaan hittituote ja lapsille mieluisa. Venäläislapset Mark ja Bugdan ihailevat omia kirjojaan Nuijamaalla passintarkastuksen jälkeen. Hymy ja nauru ovat herkässä.

Ensimmäiset värityskirjat jaettiin lapsille Nuijamaan raja-asemalla tänään tiistaina. Kirjan painos on 2000 kappaletta, ja sitä on jaettu viime viikonvaihteesta alkaen.

Värityskirja lapsen kädessä
Mark tutkailee äitinsä kanssa värityskirjaa Nuijamaalla passintarkastuksen jälkeen.Petri Kivimäki/Yle

Rajanylitykset voimakkaassa kasvussa

Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella on kaikkiaan viisi rajanylityspaikkaa. Ne ovat Lappeenrannan Nuijamaalla ja Vainikkalassa, Virolahden Vaalimaalla, Imatralla sekä Parikkalassa. Näillä kaikilla on tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana ollut kaikkiaan 2 145 000 rajanylitystä, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Eniten rajanylityksen kasvoivat Lappeenrannan Nuijamaalla, jota kautta suurin osa Viipurista ja Pietarista Suomeen saapuvista venäläisturisteista saapuu Suomeen päiväksi ostoksille. Nuijamaalla rajanylitykset kasvoivat vuodessa peräti 30 prosenttia. Tammi-huhtikuun aikana Nuijamaalla rajanylityksiä oli 812 000.

Vaalimaan rajanylityspaikalla oli tammi-huhtikuussa 719 000 rajanylitystä, Imatralla 450 000, Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla 6 400 ja junaliikenteessä Vainikkalassa 157 000.

Autoja Nuijamaan raja-asemalla
Tiistaiaamuna Nuijamaan raja-asemalla Venäjältä tuleva liikenne oli vielä varsin rauhallista.Petri Kivimäki/Yle