1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätteenpoltto

Fortum kieltäytyy Salon jätevoimalan sopimuksesta

Fortumin omistama Ekokem katsoo, että hankintaa koskeva tarjous ei ole enää voimassa. Lounaisen Suomen Hankintarengas valmistelee oikeustoimia.

Salon jätevoimala rakennettaisiin taustalla näkyvän jätehallin vasemmalle puolelle. Kuva: Samuli Holopainen / Yle

Salon Korvenmäkeen suunniteltu jätevoimala on vastatuulessa. Lounaisen Suomen Hankintarengas valmistelee oikeustoimia Ekokemia, nykyistä Fortumia, vastaan.

Hankintarenkaan mukaan Fortum kieltäytyy tekemästä sopimusta yhdyskuntajätteen hyödyntämisestä lounaisessa Suomessa. Fortumin mielestä hankintaa koskeva tarjous ei ole enää voimassa.

Korvenmäkeen rakennettavassa Salon jätevoimalassa oli määrä polttaa 110 000 tonnia Lounais-Suomen jätteitä energiaksi seuraavat 25 vuotta. 30 000 tonnia yhdyskuntajätettä olisi toimitettu Riihimäelle hyödynnettäväksi.

Ekokem voitti Lounais-Suomen jätelaitosten järjestämän kilpailutuksen yhdyskuntajätteiden hyödyntämisestä vuonna 2014. Valitusten takia hankkeen toteutus viivästyi tämän vuoden alkuun asti.

Sekalaista yhdyskuntajätettä polttavan voimalan oli tarkoitus valmistua Saloon aikaisintaan vuonna 2020.

Tällä hetkellä sekajätteitä toimitetaan voimaloihin Vantaalle, Riihimäelle, Vaasaan ja Tukholmaan.

Lounaisen Suomen Hankintarengas on Loimi-Hämeen Jätehuollon, Lounais-Suomen Jätehuollon, Porin Jätehuollon ja Rauman seudun jätehuoltolaitoksen muodostama yhteistyöelin. Se perustettiin sekalaisen yhdyskuntajätteen hyödyntämishankintaa varten vuonna 2013.