Suljettu sotilassaari avautuu yleisölle – Isosaaren hiekkarannalta näkyy koko Helsinki

Yli sata vuotta sotilaskäytössä ollut Isosaari avautuu kesäkuussa yleisölle.

Sotilassaaret
Sotilaskäytössä olleen Isosaaren hiekkarannalta avautuu näkymä Helsinkiin. Isosaari sijaitsee Santahaminasta suoraan etelään.
Sotilaskäytössä olleen Isosaaren hiekkarannalta avautuu näkymä Helsinkiin. Isosaari sijaitsee Santahaminasta suoraan etelään.Senaatti-kiinteistöt

Santahaminan varuskuntasaaren eteläpuolella ulkosaaristossa sijaitseva Isosaari avautuu yleisölle kesäkuussa ja tilausryhmille jo tässä kuussa. Senaatti-kiinteistöt on päättänyt vuokrata puolustusvoimien käytöstä vapautuneet rakennukset ja käyttöoikeuden maa-alueisiin Suomen Saaristokuljetus Oy:lle.

Saari sijaitsee reilun puolen tunnin venematkan päässä Helsingin Kauppatorilta.

– Isosaarta ollaan kaavoittamassa uuteen käyttöön. Voimme avata saaren jo nyt ja tarjota upean vierailukohteen kaikille kiinnostuneille, toteaa johtaja Mauri Sahi Senaatti-kiinteistöistä tiedotteessa.

Saaressa on kaksi hiekkauimarantaa ja 9-reikäinen Suomen vaativin par-3-golfkenttä, jonka lajille vihkiytynyt saarelainen rakensi jo 1980-luvulla.

Kerhorakennuksesta juomaa saunan jälkeen

Saarelta löytyvät kaikki samat palvelut kuin mantereeltakin. Senaatti-kiinteistöt vuokraa yrittäjälle rakennukset, saunat sekä vanhan ruokalan.

– Isosaaren kerhorakennus palvelee asiakkaita aamusta myöhään iltaan. Kerhorakennuksen merenrantaterassi tarjoaa huikean näkymän selän yli Suomenlinnaan ja mantereelle. Saunat avataan myös yleisölle, kertoo Suomen Saaristokuljetus Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg tiedotteessa.

Ståhlberg lupaa myös opastettuja saarikierroksia saaren ainutlaatuiseen luontoon.

Kartta, Isosaari
Google

Lautta liikennöi Kauppatorilta

Suomen Saaristokuljetus Oy liikennöi Isosaareen kahdella lautalla tunnin välein Kauppatorilta. Laivaliput ja opastuksen voi ostaa etukäteen nettikaupasta.

Saarelle voi juhannuksesta lähtien tulla omalla veneellä, kun noin 30-paikkainen vierasvenesatama valmistuu.

Golfia pääsee pelaamaan maanantaisin, jolloin saarelle ei tuoda yleisöristeilyillä muita ryhmiä.

Myös telttailu saaressa on mahdollista.

Isosaaren kaavoitus on yhä auki

Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Saaristokuljetus Oy:n nyt solmima vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi saaren kaavakehityksen ajan. Kaavakehityksen yhteydessä ratkaistaan alueen käyttötarkoitus ja lisärakentamisen mahdollisuudet.

Valtion toimitilastrategian mukaan Senaatti-kiinteistöt pyrkii myymään kiinteistöt, joille valtiolla ei enää ole käyttöä. Isosaaren tulevaisuuden suunnittelutyössä on mukana myös Museovirasto.

Yle Uutiset vieraili Isosaaressa viime helmikuussa tapaamassa saaren ainoaa vakituista ja samalla Helsingin eteläisintä asukasta Kalle Reposta.

Viime kesänä avatussa toisessa entisessä sotilassaaressa Vallisaaressa, Suomenlinnan kupeessa, vieraili ennätysmäärä kävijöitä: 92 000 kiinnostunutta.

_Lisätty linkkejä kello 9.02. Päivitetty Vallisaaren viimekesäinen kävijämäärä 11.5.2017 kello 13.58. _