1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin vaalikampanjan aikainen vaatimus muslimien maahantulokiellosta poistettiin hänen nettisivultaan

USA:n oikeuselimet olivat käyttäneet Trumpin lausuntoja todisteena hänen asettamiensa maahantulokieltojen perustuslain vastaisuudelle.

Maahantulokielto
Trumpin lausunto muslimeista 2015.
CNBC / donaldjtrump.com

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin nettisivulta on poistettu hänen joulukuussa 2015 tekemänsä vaatimus, jonka mukaan muslimien pääsy Yhdysvaltoihin estetään täydellisesti, kunnes "Yhdysvaltain viranomaiset saavat selville, mitä on tekeillä".

Ilmoitus poistettiin vain muutama minuutti sen jälkeen, kun uutiskanava ABC:n toimittaja (siirryt toiseen palveluun) oli kysellyt Valkoisen talon tiedottajalta Sean Spicerilta, miksi Trumpin kampanja-aikainen vaatimus on edelleen presidentin sivulla.

Samalla Donaldjtrump.com (siirryt toiseen palveluun) -nettisivulta tyhjennettiin kaikki muukin kampanja-aikainen lausuntoaineisto.

Trump teki muslimeita koskevan julistuksensa sen jälkeen, kun Isis-järjestön kannattajat olivat tehneet joukkosurman San Bernardinossa, Kaliforniassa. Myöhemmin Trump luki julistuksensa vaalitilaisuudessaan (siirryt toiseen palveluun) ja totesi useaan kertaan: "Meillä ei ole vaihtoehtoa, meillä ei ole vaihtoehtoa".

Trump on presidenttinä antanut kaksi asetusta, joilla on pyritty määräaikaisesti estämään tiettyjen muslimienemmistöisten maiden asukkaita matkustamasta Yhdysvaltoihin. Molempien asetusten täytäntöönpano on estetty, koska oikeuslaitokset katsovat niiden sisältävän uskontoon perustuvaa syrjintää ja olevan siten perustuslain vastaisia. Oikeuskäsittely on yhä kesken.

Oikeusistuimet ovat myös käyttäneet Trumpin kampanja-ajan lausuntoja todisteena sille, että Trump halusi estää nimenomaan muslimeja pääsemästä maahan.

Trump ja hänen hallintonsa ovat sittemmin pyrkineet vakuuttamaan, ettei kyseessä ollut laiton "muslimikielto" vaan kansalaisten turvallisuuden nimissä perusteltu "maahantulokielto" niiden maiden asukkaille, joissa esiintyy paljon terrorismia.

Uutiskanava CNBC (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut Trumpin muslimeja koskevan lausunnon kokonaisuudessaan.

Lue seuraavaksi