Onko teidän firmassa henkilöstörahasto? Tämän takia se on parempi tapa palkita kuin pelkkä bonus

Henkilöstörahastojen määrä kasvaa. Henkilörahastossa tulospalkattu työntekijä voi säästää kannattavasti ja työnantaja säästää palkan sivukulut.

talous
Alaspäin menevä pörssikurssi
Jyrki Lyytikkä / Yle

Yli 50 suomalaista yritystä on perustanut henkilöstörahaston sen jälkeen, kun rahastoja koskeva laki muutettiin 2011.

Rahastojen suosio kasvaa useasta syystä.

Palkkion sivukulut saa työntekijä

Työnantaja hyötyy rahastosta, koska rahastoon siirrettävistä tulos- tai voittopalkkioeristä ei synny sivukuluja toisin kuin tavallisista palkoista.

– Työnantaja voi siis antaa sivukulun työntekijän hyödyksi eli antaa tälle isompia palkkioita, liiketoimintajohtaja Anna Ylikorkala henkivakuutusyhtiö Mandatum Lifen palkitsemiseen erikoistuneesta tytäryhtiöstä Innovasta sanoo.

Henkilörahastoissa onkin yleensä käytettävissä 15–25 prosenttia suurempi tulospalkkioraha kuin jos potti maksettaisiin palkkana.

Työntekijälle henkilöstörahasto on näppärä tapa säästää rahaa vaikka tulevaa remonttia, maailmanympärysmatkaa tai eläkeikää varten.

– Rahasto luo myös yhteisöllisyyttä henkilökunnan kesken. Se on työntantajalle hyvä keino kannustaa henkilökuntaa säästämään ja panostamaan tulevaisuuteen, Suomen henkilöstörahastojen yhdistyksen puheenjohtaja Ainokaisa Saarinen sanoo.

Henkilöstö omistaa ja hallitsee rahastoa

Henkilöstörahasto on nimensä mukaisesti henkilöstön omistama ja hallitsema rahasto. Sen tehtävä on hallita työnantajan sille antamia palkkioerien varoja.

Nyt rahaston voi perustaa myös pieneen, vain kymmenenkin hengen yritykseen.

Yleensä työnantaja maksaa voittopalkkion rahastolle, joka sijoittaa varat eteenpäin.

Henkilöstörahaston perustamisesta sopivat työnantaja ja henkilöstö yhdessä. Henkilöstö päättää rahaston perustamisesta ja työnantaja tulospalkkiojärjestelmästä.

Usein tulospalkkioiden rahastointi on vapaaehtoista. Työntekijä voi siis itse päättää, meneekö palkkio rahastoon vai palkkatilille.

Yrityksen tuloksen perusteella maksettujen voittopalkkioiden lisäksi rahastoon voi ohjata myös henkilökohtaisia tulospalkkioita. Tavallista peruspalkkaa rahastoon ei kuitenkaan voi sijoittaa.

Viidenkymmenen euron seteleitä.
Alle 250 euron palautukset menevät helposti kulutukseen, mutta isommat, yli tuhannen euron palautukset käytetään useammin säästämiseen ja sijoittamiseenHenrietta Hassinen / Yle

Palkkiota voi nostaa jo vuoden työsuhteen jälkeen

Työntekijä voi nostaa rahastoituja palkkioitaan vaikka heti ensimmäisen vuoden aikana. Ennen lakimuutosta 2011 rahastoituja säästöjä sai nostaa vasta viiden vuoden kuluttua siitä, kun työntekijä tuli rahaston jäseneksi.

Juuri tämä karenssin poistuminen sai yritykset kiinnostumaan henkilöstörahastoista.

– Työsuhteet ovat nykyään lyhempiä kuin aiemmin, eikä viiden vuoden odottelu oikein istu tähän päivään, Ylikorkala sanoo.

Viidesosa nostosta on verovapaata

Rahastoidusta pääomasta voi nostaa vuosittain 15 prosenttia. Jos nosto-oikeutta ei käytä, osuus siirtyy nostettavaksi seuraavana vuonna.

Jos henkilöstörahasto sijoittaa työntekijän säästämän kokonaispotin tuottoisasti, hänen rahastossa pitämänsä pääoma kasvaa korkoa.

Työsuhteen päättyessä rahastoerät maksetaan työntekijälle kokonaan. 20 prosenttia kaikista nostoista on verovapaata.

Handelsbankenin dealing-huone Helsingissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Henkilöstörahasto on helppo sijoitustapa

Yksi henkilöstörahaston etuja on se, että sen avulla työntekijä pääsee sijoittamaan kohteisiin, joihin yksittäiset sijoittajat harvoin pääsevät käsiksi. Rahastot ovat usein suuria sijoittajia, ja niiden vähimmäissijoitukset saattavat olla kymmeniä tuhansia euroja.

Jotkut henkilöstörahastot sijoittavat osan varoistaan oman yhtiön osakkeisiin, toiset jopa suurimman osan varoistaan. Sijoittaja Pro -konsulttiyhtiön selvityksen mukaan valtaosa suomalaisista henkilöstörahastoista sijoittaa perinteisesti osakkeisiin, korkoihin ja rahamarkkinainstrumentteihin eli velkakirjoihin.

Onko yrityksiä, joihin henkilöstörahasto ei sovi?

– Jos suuri osa työntekijoistä on sellaisia, että he tarvitsevat henkilökohtaiset palkkionsa saman tien käteen eli eivät pysty yhtään säästämään, niin silloin henkilöstörahastosta ei saada sovituksi, Ylikorkala sanoo.