Norjassa tapetaan yli 2000 tunturipeuraa – sairaus uhkaa levitä poroihin

Norja hävittää 10 prosenttia tunturipeurakannastaan tarttuvan taudin vuoksi.

peura
Luonnonvaraisia tunturipeuroja Norjassa
Luonnonvaraisia tunturipeuroja Etelä-NorjassaArnstein Rønning - Wikipedia (Creative Commons BY-SA 3.0)

Norjassa valmistaudutaan tappamaan osa maan luonnonvaraisista tunturipeuroista, kertoo maan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Norjan maankäyttö- ja ruokaministeri Jon Georg Dale on päättänyt, että maan eteläosan tuntureilta metsästetään ja teurastetaan 2 200 luonnonvaraista peuraa vuoden sisällä. Norjan tunturipeurakannasta häviää silloin noin 10 prosenttia.

Peurojen vähennyksellä pyritään suojelemaan pohjoisemmassa eläviä poroja. Norjassa pelätään, että paimennettuihin poroihin leviää tappava näivetystauti luonnonvaraisista peuroista. CWD-tauti (siirryt toiseen palveluun) on vaivannut tunturipeuroja jo pitkään. Nykytietämyksen mukaan se tarttuu ainoastaan tunturipeuroihin ja sen lähisukulaisiin, esimerkiksi poroihin.

– Tämä on ehkä ministeriurani vaikein päätös, ja monet varmasti asettavat sen kyseenalaiseksi. Se on kuitenkin välttämätön tartunta-alueen puhdistamiseksi, sanoo ministeri Dale NRK:lle.

Tunturipeuroja elää Etelä-Norjan lisäksi myös Kuolan niemimaalla. Tunturipeuralla on lyhyemmät jalat ja lyhyempi turpa kuin sen lähimmällä sukulaisella metsäpeuralla. Peurat ovat molemmat sukua porolle, mutta poro lasketaan nykyisin eri lajiksi.

KORJ. klo 12:36 Otsikkoa muutettu.

KORJ. klo 17:32 Poro ei ole samaa lajia kuin metsä- ja tunturipeura.

Lähteet: NRK