1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeudenkäynti

Kadonnut kirje vei kaarinalaisnaisen käräjille – "Kyllä mä olen todella hämmentynyt"

18-vuotias Amanda Shelby ajoi poliisin ratsiaan eikä hänellä ollut ajokorttia mukana. Tapahtumat veivät Shelbyn perheen oikeussaliin, sillä poliisin kirje ei koskaan tavoittanut heitä.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

KAARINA Hämmästys oli melkoinen, kun kaarinalainen yrittäjä Jaana Shelby asteli postilaatikolle. Siellä odotti hänen tyttärelleen Amanda Shelbylle osoitettu kirje Länsi-Suomen syyttäjänvirastosta. Amanda oli tuolloin Australiassa opiskelemassa.

Kirjeessä Amanda Shelby kutsuttiin vastaamaan rikossyytteeseen Turun käräjäoikeuteen.

– Olin kyllä aika hämmentynyt ja vähän vihainenkin, Amanda Shelby sanoo.

Kummalliset tapahtumat saivat alkunsa tammikuussa, kun Amanda Shelby ajoi perheen autolla poliisin ratsiaan. Auton ajovalot eivät olleet päällä, joten poliisi pysäytti auton. Rekisteriote löytyi, mutta ajokortti ei ollutkaan lompakossa.

Se odotti kotona pöydällä muiden matkustusasiakirjojen kanssa, sillä Shelbyn oli pian määrä matkustaa Australiaan.

Asiaa mutkisti vielä se, että Shelbyn ajokortti ei ole suomalainen vaan Yhdysvaltain Teksasin osavaltion myöntämä. Poliisi ei siksi voinut varmistaa asiaa heti paikalla tietokannasta.

Amanda Shelbylle kirjoitettiin tapahtumapaikalla rangaistusvaatimus ajo-oikeudetta ajamisesta. Lisäksi hänen käskettiin käydä poliisilaitoksella näyttämässä ajokortti.

Pitkä pallottelu viranomaisten välillä

Seuraavana maanantaina Amanda Shelby asteli Turun poliisilaitoksen lupatoimistoon näyttämään korttinsa. Sieltä hänet ohjattiin poliisin päivystykseen ja sieltä tien toiselle puolelle käräjäoikeuteen.

Oikeudessa asian todettiin kuuluvan rangaistusten muutososastolle, jossa asian todettiin kuuluvan poliisille, sillä voimassaolevaa rangaistusta ei ollut. Lopulta Shelby palasi poliisin päivystykseen.

Jokaisessa paikassa hän näytti ajokorttinsa viranomaiselle. Lopulta Shelbyjen käskettiin odottaa yhteydenottoa poliisilta. Amanda lähti Australiaan, ja hänen perheensä jäi odottamaan. Kirjettä ei äiti Jaana Shelbyn mukaan tullut.

Sen sijaan postilaatikossa odotti haaste oikeuteen. Sen yhteydessä todettiin, että Amanda Shelby on jättänyt vastaamatta poliisin yhteydenottoihin.

– Emme me oikein ole voineet vastata, sillä mitään yhteydenottoa ei koskaan tullut. Tyttäreni soitteli poliisille kyllä, mutta häntä pyydettiin joka kerta odottamaan yhteydenottoa, Jaana Shelby kertoo.

Kirje oli lähtenyt poliisilta

Syyttäjänviraston kirjeessä Shelbyille annettiin kaksi vaihtoehtoa. Joko Amanda myöntäisi ajo-oikeudetta ajon ja asia käsiteltäisiin kirjallisesti, mikä johtaisi sakkorangaistukseen.

Toinen vaihtoehto olisi teon kiistäminen, minkä jälkeen Shelby kutsuttaisiin käräjäoikeuden istuntoon kesäkuussa. Siellä hän voisi lopulta esittää ajokorttinsa oikeudelle.

– Poliisi sanoi tyttärelleni rangaistusvaatimusta kirjoittaessa, että jos hänellä mielestään tuo ajokortti on, niin silloin merkitsemme sen papereihin. Hän ei tietenkään tunnustanut ajo-oikeudetta ajoa, Jaana Shelby sanoo.

Jaana Shelby kävi miehensä kanssa käräjäoikeudessa kysymässä, voisiko ajokortin jotenkin esittää viranomaiselle. Käräjäoikeudessa asian todettiin kuuluvan poliisille, joten Shelbyt astelivat naapuriin poliisiasemalle.

Jaana Shelby on hoitanut tyttärensä Amandan asiaa, kun tytär on ollut ulkomailla. Kuva: Eino Kossila / Yle

Lopulta he pääsivät asiaa käsitelleen rikostutkijan puheille. Tämä vahvisti lähettäneensä kirjeen Shelbyjen kotiosoitteeseen aikaisemmin keväällä. Kirjeessä Amanda pyydettiin kuulusteluun, jossa ajokortin olisi voinut näyttää.

Koska vastausta kirjeeseen ei kuulunut, poliisi katsoi Amandan olevan syyllinen.

– Tapaus on lähinnä huvittava. Nyt menemme kesäkuussa oikeuteen, jossa lopulta näytämme ajokortin, Jaana Shelby naurahtaa.

Jaana Shelbyn mukaan on todella merkillistä, ettei viranomaisen lähettämä kirje milloinkaan saapunut.

Posti: Kirjaamatonta kirjettä mahdotonta seurata

Postin Varsinais-Suomen aluepäällikkö Hannu Riihimäki pahoittelee tapahtunutta. On tiedossa, että kirje on poliisilta lähtenyt, eikä se ole tullut perille. Onko mahdollista että postille on sattunut tapauksessa virhe?

– Ainahan tottakai se mahdollisuus on. Kirjatun kirjeen kulkua Postin verkossa voi seurata lähetystunnuksen avulla. Selvittääksemme lähetyksen vaiheita tarvitsisimme lähettäjältä tiedon lähetystunnuksesta, Riihimäki toteaa.

Lähetystunnus annetaan kuitenkin ainoastaan kirjatuille kirjeille. Poliisilta lähtevät kuulustelukutsut lähtevät päivittäin tavallisen postin joukossa, joten niiden matkaa ei voi selvittää.

Kuva: Eino Kossila / Yle

– Kun kyseessä on tavallinen kirjelähetys, sen kulkua on erittäin hankalaa selvittää. Jakajien kautta kulkee tuhansittain kirjeitä, jotka jaetaan vastaanottajalle lähetyksessä olevan osoitetiedon mukaan, Riihimäki jatkaa.

Toisaalta, koska kirje ei lähtenyt kirjattuna, on mahdollista että se olisi saapunut perille kaikesta huolimatta ja olisi yksinkertaisesti jäänyt Shelbyiltä huomaamatta.

Tätä Jaana Shelby pitää kuitenkin epätodennäköisenä

– Sen jälkeen, kun yhteydenottoa käskettiin odottaa, olen käynyt postin erittäin tarkasti läpi, Jaana Shelby sanoo.

Tarkkoja lukuja siitä, miten paljon viranomaiskirjeitä postin kautta päivittäin liikkuu, ei Riihimäki osaa sanoa. Hän kuitenkin toteaa niitä olevan jo Varsinais-Suomessakin huomattavia määriä.

Riihimäen korviin ei ole viime vuosina kantautunut palautetta siitä, että viranomaisten kirjeitä olisi jäänyt saamatta.

– Tietysti asiakaspalveluun on voinut tulla yksittäisiä tapauksia, mutta en tiedä ainakaan tällaisesta tapauksesta että kirje olisi kokonaan kadonnut, Riihimäki sanoo.

– Tottakai pahoittelemme tilannetta, Riihimäki jatkaa.

Ajokortti esitellään nyt oikeudessa

Shelbyjen alkuperäisenä ajatuksena oli, että Jaana Shelby edustaa ulkomailla olevaa tytärtään oikeudessa ja toimittaa ajokortin asian käsittelyyn.

Hiljattain kävi kuitenkin ilmi, ettei hän tuoreen lakimuutoksen mukaan voi edustaa tytärtään, vaan oikeuteen ajokorttia toimittamaan pitää joko palkata asianajaja tai hankkia oikeusavustaja.

Koska tytär ei käsittelynkään aikana ole Suomessa, täytyy hänen vastata rikossyytteeseen kirjallisesti. Vastauksessa täytyy nimetä kopio ajokortista todisteeksi.

Tapausta tutkinut rikostutkija toteaa, ettei mitään varsinaista hätää kuitenkaan ole. Asianajaja saapuu oikeuteen ajokortti mukanaan. Sen jälkeen asia mitä todennäköisimmin päättyy Amanda Shelbyn kannalta hyvin ja hänet todetaan syyttömäksi.

– Onhan tämä kaikki vähän ärsyttävää, mutta luotan kyllä että saamme asiat hoidettua, Amanda Shelby sanoo.

– Tottakai toivon, että posti olisi löytänyt minut ajoissa. Se olisi helpottanut elämää, hän jatkaa.