Kareem voitti pelkonsa ja kertoo avoimesti hylänneensä islamin: “Kotimaassani ex-muslimit voivat joutua vankilaan”

Entisille muslimeille suunnattua vertaistukitoimintaa on Suomessa vielä vähän.

ateismi
Kareem Emam
Egyptiläinen Kareem Emam on yksi harvoista Suomessa asuvista ex-muslimeista, joka on kertonut ateismistaan julkisesti.Marko Siekkinen / Yle

Päätös oli muhinut 29-vuotiaan Kareem Emamin mielessä yli vuoden ajan. Islaminuskon mies oli hylännyt jo vuosia aiemmin, mutta viime helmikuun alussa hän vihdoin päätti kertoa asiasta julkisesti myös muille.

Oulussa asuva ja opiskeleva Emam perusti YouTubeen The Ex-Muslim -kanavan (siirryt toiseen palveluun) ja julkaisi siellä “tunnustuksensa”, jossa hän kertoo omalla nimellään ja kasvoillaan olevansa ex-muslimi ja ateisti.

– Olin hyvin peloissani päiviä ennen ja jälkeen videon julkaisun, koska sen seuraukset huolestuttivat.

Video keräsi nopeasti tuhansia katselukertoja ja palaute oli pääosin myönteistä. Erityisesti suomalaisilta käyttäjiltä satoi kannustusta. Suoranaisia uhkauksiakin tuli. Niissä saatettiin toivoa Emamille vankilatuomiota, kuolemaa ja pahimmillaan hänet jopa uhattiin tappaa.

– Minä vain ohitin ne, koska uhkaukset tulivat Suomen ulkopuolelta. En soittanut poliisille, koska viestit oli kirjoitettu tuhansien kilometrien päässä, enkä uskonut niiden olevan kovin vaarallisia.

Kotimaassani Egyptissä asia on vaikea ja ex-muslimit voivat joutua vankilaan.

Kareem Emam

Videon sisällöllä oli vaikutusta myös Emamin omiin perhesuhteisiin. Perheen kaikki yhteydenpito loppui, kun he olivat nähneet videon.

– Olin osannut odottaa sitä. Kotimaassani Egyptissä asia on vaikea ja ex-muslimit voivat joutua vankilaan ja avoimesti ateismistaan puhuvat voidaan jopa tappaa ja näin siellä on myös käynyt, Emam kertoo.

Islamismin nousu pelottaa

Egyptissä ateismi itsessään ei ole laitonta, mutta maassa islamin hylkäävä ja siitä julkisesti kertova saatetaan tuomita esimerkiksi jumalanpilkasta vuosiksi vankilaan (siirryt toiseen palveluun). Kotimaassaan Emam joutuikin esittämään olevansa vielä muslimi, mutta Suomeen muutettuaan hän on voinut olla oma itsensä.

– Täällä ei tarvitse esittää. Suomessa voin olla avoimesti ex-muslimi.

Emamin mukaan hän olisi voinut pitää ajatuksensa ja uskonnottomuutensa omana tietonaan ja jatkaa elämäänsä Oulussa “normaalisti”. Islamismin nousu ja terrori-iskut Euroopassa saivat hänet kuitenkin kertomaan näkemyksistään julkisesti.

Ex-muslimit ovat parhaita ihmisiä puhumaan islamismia vastaan, sillä he tietävät sen ongelmat ja osaavat sitä kritisoida parhaiten.

Kareem Emam

– Ex-muslimit ovat parhaita ihmisiä puhumaan islamismia vastaan, sillä he tietävät sen ongelmat ja osaavat sitä kritisoida parhaiten. Olen opiskellut islamia ja tiedän, että uskonnolla voidaan viedä moderni maailma takaisin kivikaudelle, Emam sanoo.

Kareem Emam
Emam on kuvannut YouTube-kanavalleen monta ateismia ja islamia käsittelevää videota.Marko Siekkinen / Yle

Emam: Islam vaarallinen, eivät kaikki muslimit

Emam on perehtynyt islamin oppeihin pienestä pitäen ja kertoo opiskelleensa kotimaassaan myös sen teologiaa. Nykyään hänen suhtautumisensa uskontoon on jyrkkä. Emam pitää islamia sataprosenttisen vaarallisena ja maailma olisi hänestä parempi paikka ilman sitä.

– Samaa en voi sanoa tietenkään kaikista muslimeista, koska ihmisillä on erilaisia ajatuksia. Kaikki muslimit eivät kannata sharia-lakia tai halua seurata Koraania kirjaimellisesti. Mutta ne muslimit, jotka haluavat, ovat vaarallisia, Emam lataa.

Vaarallisimmiksi ideoiksi islamissa Emam nimeää juuri sharia-lait ja jihadismin. Miehen mukaan myös Euroopassa ja Suomessa nähty äärioikeiston nousu ja siihen liittyvä vihapuhe muslimeja kohtaan ajaa islamistien etua.

Suurin osa muslimeista haluaa olla normaaleja ihmisiä, eivätkä he kannata jihadismia tai muita ääriajatuksia.

Kareem Emam

– Kaikkien muslimien vastustaminen voi pahentaa vain ongelmia. Suurin osa muslimeista haluaa olla normaaleja ihmisiä, eivätkä he kannata jihadismia tai muita ääriajatuksia.

Emamin mielestä eurooppalaisia ydinarvoja ovat uskonnon- ja sanavapaus ja ne kannattaisi pitää keskiössä myös islamin suhteen. Jos esimerkiksi kiellämme perustamasta moskeijoita, tai säädämme lakeja, joilla rajoitetaan vaikkapa huivien käyttöä, niin vastustamme silloin omia arvojamme, Emam kuvaa.

– Se voi lisätä ääriajattelua ja vahvistaa islamistista terrorismia, jos koitetaan kieltää koko uskonto.

Suomessa ex-muslimit puhuvat harvoin julkisesti

Suomessa vain harvat islamin hyljänneet ovat kertoneet asiasta julkisuudessa omalla nimellään. Aihe on arkaluontoinen, minkä vuoksi esimerkiksi Suomen ex-muslimit -blogin (siirryt toiseen palveluun) ylläpitäjät toimivat nimettömästi.

Entisille muslimeille löytyy Suomesta kuitenkin vertaistukitoimintaa, mutta se on Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtajan Joni Valkilan mukaan melko pienimuotoista.

Arvelen, että monet ex-muslimit päätyvät täällä pitämään asian omana tietonaan.

Joni Valkila, toiminnanjohtaja, Uskontojen uhrien tuki ry

– Arvelen, että monet ex-muslimit päätyvät täällä pitämään asian omana tietonaan.

Valkilan mukaan UUT järjestää tapaamisia entisille muslimeille ja aloittaa lisäksi uuden kansainvälisen vertaistukiryhmän tämän kuun lopussa Helsingissä.

Kareem Emam
Emam opiskelee Oulun ammattikorkeakoulussa informaatioteknologiaa ja tekee videoita vapaa-ajallaan.Marko Siekkinen / Yle

Valkila korostaa, että ryhmät ovat kaikille avoimia nykyisestä tai entisestä uskonnosta riippumatta. Niissä ei edistetä mitään tiettyä maailmankatsomusta, uskonnottomuutta, eikä mitään uskontoa,vaan tavoitteena on keskustella ihmisten kokemuksista ja että samanlaisia asioita kokeneet ihmiset voivat olla tueksi toisilleen.

– Maahanmuuttajat eivät ole löytäneet meitä kovin hyvin. Jos maahanmuuttaja irtautuu uskonyhteisöstään, niin silloin hän voi menettää koko sosiaalisen verkostonsa ja joutua tilanteeseen, jossa ei ole tukea ympärillä. Me yritämme nyt kiinnittää huomiota tähän ongelmaan, Valkila avaa.

Kareem Emam ei toistaiseksi ole tavannut muita Suomessa asuvia ex-muslimeita YouTube-videonsa julkaisun jälkeen. Hän on kuitenkin saanut yhteydenottoja ja jutellut ateismista muslimien kanssa. Kanavansa päätarkoituksena Emamilla onkin tietoisuuden lisääminen asiasta.

– Muslimimaailmassa kaikki eivät välttämättä edes tiedä, mitä ateismi on ja jotkut saattavat ajatella, että uskonnottomat ihmiset ovat mielisairaita, Emam päättää.