Hallitus pitää tiedotustilaisuuden terveydenhoidon kiistellystä valinnanvapaudesta – Katso suorana klo 16.55

Sote-palveluiden valinnanvapaus on saanut rajua kritiikkiä oppositiosta ja kevättalven lausuntokierrokselta.

sote-uudistus
Hallitus julkistaa esityksensä soten valinnanvapauslaiksi
Hallitus julkistaa esityksensä soten valinnanvapauslaiksi

Ministerit pitävät tänään tiistaina tiedotustilaisuuden kiistellystä valinnanvapaudesta, jonka on määrä mullistaa parin vuoden kuluttua suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut. Suora lähetys tilaisuudesta alkaa Yle Areenassa kello 16.55.

Hallitus hyväksyi tiistaina lakiesityksen valinnanvapaudesta. Se etenee nyt eduskunnan käsittelyyn.

Tiedotustilaisuudessa ovat paikalla perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk), sisäministeri Paula Risikko (kok), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps) sekä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Lakiluonnos valinnanvapaudesta sai lausuntokierroksella rajua kritiikkiä. Hallitus onkin tehnyt lakiesitykseen korjauksia, mutta valinnanvapauden toteuttamisen aikataulu hirvittää edelleen Kuntaliittoa. Varatoimitusjohtaja Hanna Tainio sanoo, että Kuntaliitto ei hyväksy myöskään velvoitetta yhtiöittää valinnanvapauden piiriin tulevat palvelut.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvostelee hallituksen sote-esitykseen tehtyjä muutoksia kosmeettisiksi. Hänen mukaansa ongelmia ei ratkaise, että hallituksen esityksessä sote-keskusten palveluvalikoimaa on laajennettu tai että rahoituksen määräytymistä on muutettu painottamalla henkilömäärän ohella sosiaalisia ja alueellisia tekijöitä.

Valinnanvapauslait tulevat voimaan 2019, mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat.