1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sammakkoeläimet

Yöpakkaset tappoivat osan sammakonkudusta – aikuiset loikkijat kyllä pärjäävät

Kylmä kevät on poikkeuksellisen hankala myös sammakoille.

sammakkoeläimet
Sammakonkutua
YLE / Kirsi Partanen

Yöpakkaset ja kylmät säät ovat haitanneet sammakkojen kutemista. Konservaattori Ari Karhilahti Turun yliopiston eläinmuseosta kertoo, että ainakin Varsinais-Suomessa osa sammakonkudusta on tuhoutunut.

– Kuukausi sitten oli muutamia lämpimiä päiviä ja osa sammakoista ehti ensimmäisiin sulavesilammikoihin kutemaan, Karhilahti sanoo.

Yöpakkaset aiheuttivat sen, että pinnassa oleva kutu pääsi jäätymään. Vapaassa vedessä oleva kutu voisi yöpakkasista selvitä, jos muuten olisi lämmintä. Nyt kylmä jakso teki kuitenkin tuhojaan.

– Ylimmät kudut, jotka kuolivat, alkoivat lahota ja lahottivat lopunkin kudun, Karhilahti selventää.

Tuhot näkyvät todellisuudessa vasta neljän tai viiden vuoden päästä, kun näiden tänä kesänä syntyneiden sammakoiden pitäisi lähteä kutemaan. Silloin kutevien sammakkojen määrä on tavallista vähäisempi.

Lämpimällä säällä kutu on ohi nopeasti

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä näin kylmää on vain pari kertaa sadassa vuodessa. Sammakot lähtevät kutemaan heti, kun lämpötila kohoaa kymmenen asteen tuntumaan. Jos on viileä kevät, mutta ei kovia yöpakkasia, kutu voi jatkua monta viikkoa.

Jos kelit ovat otolliset, lähempänä 20:tä astetta muutamia päiviä peräkkäin, sammakot lähtevät ryminällä kutemaan.

– Ne kutevat kaikki viikon aikana, ja silloin kutua on joka paikassa, Karhilahti kertoo.

Sammakko on jo liikkeellä.
Raila Paavola / Yle

Tiellä laahustavaa rupikonnaa voi auttaa

Kevään viileinä päivinä liikkeellä voi nähdä hitaasti eteneviä sammakkoeläimiä. Laahustaen kulkevat sammakot ovat usein rupikonnia.

Ari Karhilahti muistuttaa, että rupikonnat etenevät yleensäkin laahustaen, eivät loikkien. Hidas eteneminen ei siis välttämättä tarkoita sitä, että matelija olisi kohmeessa.

Pienet yöpakkasetkaan eivät yleensä vaikuta aikuisiin sammakoihin. Ne kaivautuvat kiven koloon tai turpeeseen lämpimään.

– Ainoa riski on se, kun rupikonnat ylittävät tietä. Tien ylittäminen voi kestää kahdesta kolmeenkin tuntia, ja yleensä auto ehtii ne tappamaan, Karhilahti sanoo.

Jos siis törmää rupikonnaan, joka on ylittämässä tietä, voi sammakon siirtää turvaan lähelle ojaa tai lammikkoa.

– Ei kannata rutistaa, vaan hellävaraisesti ja määrätietoisesti viedä veden äärelle, jonne ne ovat pyrkimässä. Muuta apua ne eivät tarvitse, Karhilahti sanoo.

Lue seuraavaksi