Räkä poskella paahtaminen ei enää riitä, vaan liikunnassa pitää olla elämystä – tähän saumaan iskevät seikkailupuistot

Seikkailupuistossa kokematon noviisikin voi löytää sisäisen seikkailijansa. Rajana ovat uskallus ja omat voimat.

kuntoliikunta
Kiipeilypuistossa liikutaan turvallisesti vaijereiden varassa.
Turvallisissa olosuhteissa kokematon noviisikin voi löytää sisäisen seikkailijansa. Yle

Seikkailupuistoja on noussut viime vuosina kuin sieniä sateella. Puistot ovat rantautuneet Suomeen Keski-Euroopasta, missä kysyntää on riittänyt jo parinkymmenen vuoden ajan. Tänä päivänä liikunnalta ja vapaa-ajan vietolta halutaan uusia elämyksiä, pelkkä murtomaahiihto ei enää riitä.

– Ihmiset haluavat palata luontoon liikkumaan, haastamaan omaa kehoa ja mieltä. Sopiva jännitys tuo liikkumiseen uudenlaisen viehätyksen. Yläilmoissa kiipeillyyn vaaditaan tasapainoa, ketteryyttä ja hoksottomia, kertoo yrittäjä Marjo Selin Seikkailupuisto Huikiasta.

Kiipeilyradalla liikkuminen haastaa.
Alhaalta katsottuna helpolta näyttävä tehtävä vaatii yläilmoissa hoksottomia.Juha Hintsala / Yle

Kiipeily on monipuolinen liikuntalaji, se kehittää lihasvoimaa, kehonhallintaa ja ongelmanratkaisukykyä. Parhaimmillaan se voi olla seikkailijoiden yhteinen hauska kokemus.

Rimpuilu tehokasta

Ajat, jolloin lapset kiipeilivät Tarzanin innoittamina ympäristön puissa, ovat historiaa. Elektroniset seikkailupelit ovat korvanneet monet ulkoleikit, mutta uusia villityksiä on tullut myös tilalle.

– Kyllä ulkoharrastukset ovat muuttuneet lasten osalta, melkein joka pihalta löytyy nykyään trampoliineja. Kiipeily on siirtynyt tänä päivänä erilaisiin puistoihin, kertoo neljän lapsen isä, liikuntafysiologi Jaakko Tornberg ODL Liikuntaklinikalta.

Puolet tulee kuormituksesta ja puolet siitä, että toiminta tuntuu hyvältä.

Jakko Tornberg

Tornbergin mukaan kiipeily kehittää monipuolisesti koko kropan voimaa, erityisesti staattista voimaa, kehonhallintaa ja tasapainoa. Keski- ja ylävartalon osalta se on hyvää harjoittelua.

– Liikunnan hyödyistä kannattaa muistaa, että puolet tulee kuormituksesta ja puolet siitä, että toiminta tuntuu hyvältä.

Kiipeilypuiston rata.
Huikia tehtävä odottaa männyssä.Juha Hintsala / Yle

Moni kiipeilijä on yllätytyt, että homma näyttää maasta katsottuna aika simppeliltä. Mutta kun rimpuilee kuuden metrin korkeudessa, niin tilanne onkin aivan erilainen.

– Kun tätä tekee ensimmäistä kertaa, niin kyllä siinä hiki tulee. Kaikki lihasryhmät joutuvat töihin, sanoo Seikkailupuisto Huikian yrittäjä Pekka Selin.

Aikaisempaa kokemusta ei tarvita

Puistossa kiipeilyyn ei vaadita erityistaitoja ja aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Normaalin peruskunnon omaava voi liikkua latvojen tasalla hymyissä suin.

– Radat ovat turvallisia ja mäntyjen lomassa pääsee kiipeämään entistä korkeammalle. Itsensä voi ylittää aivan uudella tavalla, Selin sanoo.

Kyllä siinä hiki tulee.

Pekka Selin

Turvallisesti vaijereiden varassa yläilmoissa touhutessa lihaskunto ja toimintakyky kehittyvät huomaamatta. Oman kunnon mukaan jokaiselle löytyy sopivia haasteita.

Vaijereiden varassa kiipeilypuistossa.
Vaijereiden varassa voi viilettää huoletta.Yle

Huikian vanhin seikkailija on ollut yli seitsemänkymmentävuotias ja nuorimmat kävijät kolmevuotiaita.

– Seniori oli täällä lapsenlapsensa kanssa seikkailemassa, posket olivat punaiset ja ilme hymyilevä. Hän tuumi, että mahtava juttu ja uudestaan tullaan, Pekka Selin naurahtaa.