Hakkuut lisääntyvät nyt kovaa tahtia – kestävä raja ylittymässä kaakossa

Metsäteollisuus vetää yhä enemmän puuta. Luonnonsuojelijoita lisääntyvät hakkuumäärät huolestuttavat.

hakkuut
Metsäkone työssä
Yle

Puukauppa on lähtenyt kovaan kasvuun alkuvuonna. Hakkuut lisääntyivät koko maassa noin 11 prosenttia tammi-huhtikuussa viime vuoden samaan aikaan verrattuna.

Erityisesti Itä-Suomessa, kuten Pohjois-Karjalassa, Kaakkois-Suomessa ja Savossa, mutta myös Pohjanmaalla hakkuut lisääntyvät roimasti.

Grafiikka puun hakkuista tammi-huhtikuussa 2017
Yle

Jossain maakunnissa lähestytään jo kestävien hakkuiden kipurajaa. Esimerkiksi Kaakkois-Suomen metsäsuunnitelmassa kestäväksi hakkuumääräksi on määritelty 4,7 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa. Tämä määrä saavutettiin jo viime vuonna.

Tänä vuonna hakkuiden määrä on Kaakkois-Suomessa edelleen jatkanut kovaa kasvuaan.

– Hakkuut ovat lisääntyneet noin 19 prosenttia viime vuoden samaan aikaan verrattuna, Metsäkeskuksen kaakkoisen palvelualueen päällikkö Pekka Vainikka sanoo.

Jos nykyinen kova hakkuutahti jatkuu, vuotuinen hakkuumäärä Kaakkois-Suomessa saattaa nousta yli 5,5 miljoonan kuution eli selkeästi yli 4,7 miljoonan kestävien hakkuiden rajan.

Vainikka uskoo kuitenkin, että koko vuoden hakkuumäärä nousee kaakossa noin 5 miljoonaan kuutiometriin.

Vainikan mukaan tällainen ylitys ei ole haitallinen, koska metsät ovat olleet pari viime vuosikymmentä kaakossa ja muuallakin Suomessa vajaakäytöllä.

– Se on pelkästään myönteinen asia, koska nyt pystytään tekemään rästiin jääneitä nuorten metsien hoitohakkuita.

Vainikan mukaan nuorten metsien harventaminen lisää metsien elinvoimaa ja esimerkiksi myrskynkestävyyttä. Nuorista metsistä saatavalle kuitupuulle on myös paljon kysyntää metsäteollisuudessa sellun hyvän kysynnän vuoksi.

Huima kasvu hakkuissa

Luonnonsuojelijoita lisääntyvät hakkuut esimerkiksi Etelä-Karjalassa kauhistuttavat.

– Kun näitä lukuja katsoo niin tuntuu, että tässä ei ole enää vaarassa pelkästään metsien monimuotoisuus vaan jopa niiden puuntuottokyky, Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin metsävastaava Anitta Miikkulainen sanoo.

Miikkulaisen mukaan Etelä-Karjalassa on jo nyt Suomen tehokkaimmin metsätalouteen käytetyt metsät. Uudet hakkuut merkitsevät niille lisää painetta.

– Metsät ovat täällä jo nyt huonommassa jamassa monimuoitoisuuden kannalta kuin muualla Suomessa. Tämä pahentaa tilannetta edelleen, Miikkulainen huomauttaa.