1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Korea

Ennakkosuosikki Moon Jae-in Etelä-Korean presidentiksi

Uusi presidentti on sanonut aikovansa parantaa maan välejä Pohjois-Korean kanssa.

Etelä-Korea
Moon Jae-in
Moon Jae-in lupasi vaalitilaisuudessaan Soulissa taata parhaiten maan turvallisuuden.Mika Mäkeläinen / Yle

Etelä-Korean presidentiksi valittu demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Moon Jae-in voitti vaalit selvällä äänienemmistöllä.

Moon saa 41,1 prosenttia äänistä. Hänen tärkein kilpailijansa konservatiivien Hong Joon-Pyo kokosi 24,03 prosenttia äänistä.

Puheessaan Moon lupasi olla kaikkien eteläkorealaisten presidentti. Hänen mukaansa tämä on suuri voitto niille, jotka tukivat häntä luodakseen oikeudenmukaisen valtion.

Moon puhui sen jälkeen, kun tärkeimmät haastajat, konservatiivinen Hong Joon-pyo ja keskustalainen Ahn Cheol-soo olivat tunnustaneet tappionsa.

Entinen ihmisoikeusjuristi

Vaaleihin selvänä ennakkosuosikkina lähtenyt Moon, 64, on entinen ihmisoikeusjuristi, vuosikymmen sitten vallassa olleen entisen presidentin Roh Moo-hyunin avustaja ja kansanedustaja.

Moonin valinnan myötä Etelä-Koreassa vaihtuu presidentin lisäksi myös presidenttipuolue. Maalla on ollut konservatiivipresidentti edelliset yhdeksän vuotta. Edellinen presidentti Park Geun-hye, erotettiin virasta maaliskuussa korruption takia.

Moon on sanonut pyrkivänsä parantamaan suhteita Pohjois-Koreaan neuvottelemalla ja on kertonut olevansa valmis tapaamaan maan johtajan Kim Jong-unin. Tämä hiertänee Yhdysvaltoja, jonka kanssa Moonin edeltäjä Par harjoitti läheistä yhteistyötä.

Lue myös Ylen kirjeenvaihtajan Mika Mäkeläisen reportaasi Etelä-Koreasta: Presidentinvaalien aattona Pohjois-Korean naapurissa ei pelätä sotaa

Lähteet: AFP, Yle

Muokattu 10.5. klo 03.30 lisätty presidentinvaalin lopullinen tulos