1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussuomalaiset riitautuivat hallintarekisteristä – laki vedettiin pois eduskunnan keskustelusta

Laista piti äänestää huomenna, mutta äänestys on siirretty eikä uutta päivää ole vielä sovittu.

Arvopapereiden hallintarekisteri
Toimi Kankaanniemi
Toimi KankaanniemiJarno Kuusinen / AOP

Eduskunnan piti keskustella suuressa salissa hallintarekisteröinnin suomalaisille mahdollistavasta laista. Asia vedettiin kuitenkin pois käsittelystä, eikä laista äänestetä huomenna, kuten oli tarkoitus.

Jumitus sai alkunsa perussuomalaisten ylimääräisessä ryhmäkokouksessa.

– Me poliisikansanedustajat emme näillä näkymin hyväksy lakia, sanoi kansanedustaja Veera Ruoho (ps.) kokouksen jälkeen.

- Olen poliisi ammatiltani. En näe lakiehdotusta kovin järkevänänä. En tule tuota kyllä hyväksymään, jo se pysyy tuollaisena. Avoimuus olisi tärkeää - jotta nähdään kuka oikeasti omistaa ja missä, Mika Raatikainen (ps.) säesti.

Kritiikkiä ei kuitenkaan tule vain poliiseilta, vaan joka puolelta ryhmää.

Packalén: Hallintarekisteri on kuin vieteriukko

Tom Packalénin mielestä kokoomus on ajanut asiaa läpi voimalla, ja perussuomalaiset ovat kaiken aikaa olleet kriittisiä.

- Valtiovarainministerin pitäisi ajaa Euroopassa avoimuutta. Nyt me mennään avoimesta järjestelmästä suljettuun, missä ei ole läpinäkyvyyttä, Packalén kuvasi tilannetta.

- On merkillistä, miten tämä hallintarekisteri pompahtaa aina esiin kuin vieteriukko, Packalén arvosteli.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen ei suostunut kommentoimaan asiaa. Turunen vastusti lakia pitkään. Hallituksen kehysriihen jälkeen hän kääntyi lain kannalle ja perussuomalaiset äänesti lakia valmisteltaessa valiokunnassa lain puolesta.

Rangaistusvero osoittautuikin odotettua vaikeammaksi

Perussuomalaiset perusteli pari viikkoa sitten lain hyväksymistä sillä, että lakiin lisättiin "velvoittava lausuma". Sen mukaan hallitus valmistelisi lähdeveron korottamista niiden osalta, jotka eivät vapaaehtoisesti kerro omistuksistaan verottajalle.

Sellaisenaan lausuma on kuitenkin vain eduskunnan toive.

Eduskuntaryhmän tuore puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi kuvaili tilanteen mutkistuneen.

– Lähdeveron säätäminen ei olekaan niin yksinkertaista kuin alun perin näytti, Kankaanniemi sanoi.

Perussuomalaisilla on nyt toiveita siitä, että lähdeveron korotuksesta päätettäisiin samaan aikaan kuin hallintarekisteröinnin ulkomailla mahdollistavasta laista.

Hallituspuolueet ovat myös pohtineet, voisiko hallintarekisteriasian sisältävään lakiin lisätä päivämäärän, milloin lähdeveroa viimeistään korotettaisiin.

Lue myös: Perussuomalaiset sittenkin hyväksymässä hallintarekisterilain

Lue seuraavaksi