Norja työntyy itsepäisesti kohti pohjoisen öljyvaroja – Öljy-yhtiö: "Niin kauan kuin Barentsinmerellä porataan, me olemme mukana"

Norjan mukaan Barentsinmerellä on kaksi kertaa luultua enemmän öljyvarantoja. Norja tarjoaa ainoana maana uusia öljynetsintälupia arktisella alueella, mikä on saanut ympäristöjärjestöt sen kimppuun.

arktinen alue
Luminen Hammerfest ilmakuvassa.
Ilmakuva Hammerfestista.Mike Toivonen / Yle

HAMMERFEST Pientalot levittäytyvät laajalti tuntureille. Vielä ei ole tehty korkeita kerrostaloja, vaikka kaupunki kasvaa. 11000 asukkaan Hammerfest muuntuu kalastajakylästä öljykaupungiksi.

Pikkukaupunki oli jo näivettymässä ja kalatehtaat ehtivät kadota, kun pohjoisesta löytyikin öljyä. Kaasu- ja öljyteollisuus toi työpaikkoja. On tullut hotelleja ja lasinen kulttuurikeskus. Hammerfest on samalla tiellä kuin eteläinen Stavanger, jonka Pohjanmeren öljy nosti kukoistukseen 1970-luvulla.

Hammerfest.
Hammerfestissa on säilynyt pikkukaupungin henki.Mike Toivonen / Yle

Vielä keskustan läpi kylläkin kävelee kymmenessä minuutissa. Sää vaihtelee auringosta lumituiskuun parin tunnin välein.

Arktiksen valloituksessa Norja kulkee etujoukoissa. Norjalla on pohjoisin öljykenttä Goljat ja pohjoisin kaasukenttä Snøvit eli Lumikki.

Hammerfestin kupeessa on satama, josta käsin huolletaan Goljat-öljylauttaa ja öljynetsijöiden kalustoa. Snøvit-kentän kaasu saapuu putkessa läheiselle Melkøyan saarelle.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Muut maat jarruttavat arktista öljynetsintää, Norja kiihdyttää

Norjan öljyvirasto julkisti huhtikuun lopussa arvion, jonka mukaan Barentsinmeren öljy- ja kaasuvarannot ovat kaksi kertaa luultua suuremmat. Norjassa iloittiin, että tulevien sukupolvien hyvinvointi on turvattu. Pohjanmeren hupenevan öljyn tilalle löytyy uusia lähteitä.

Viime vuonna Norjan hallitus tarjosi Barentsinmereltä 57 aluetta öljynetsintään kotimaisille ja ulkomaisille öljy-yhtiöille. Lopulta lupia sai 13 yhtiötä. Tarjouksiin tarttuivat muun muassa norjalainen Statoil, ruotsalainen Lundin Petroleum ja venäläinen Lukoil.

Nyt on alkamassa uusi kierros, jossa tulee tarjolle ennätysmäiset 102 aluetta, enimmäkseen Barentsinmereltä.

Muut arktisen alueen öljymaat ovat painaneet jarrua. Yhdysvallat ja Kanada rajoittivat arktista öljynporausta ympäristösyistä viime vuonna. Yhdysvalloissa presidetti Trump on tosin uhannut kaataa Obaman määräämät öljynporausrajoitukset. Venäjän toimintaa hidastavat pakotteet, jotka rajoittavat öljynporausteknologian saatavuutta.

Valtiosihteeri Ingvil Smines Tybring-Gjedde Norjan öljy- ja energiaministeriöstä perustelee sähköpostitse, että öljyteollisuus on Norjalle kannattavaa liiketoimintaa, joka tuo työpaikkoja sekä tuloja valtiolle.

Jotta toiminta jatkuisi, uusia öljylähteitä on etsittävä jatkuvasti.

13 yhtiötiä sai viime vuonna uusia öjynetsintälupia Norjassa.
Mike Toivonen / Yle

Öljyn alhainen hinta hillitsee etsintää

Norjan öljy- ja kaasuyhdistyksen aluepäällikkö Geir Seljeseth sanoo, että öljy-yhtiöillä on kyllä kiinnostusta arktisiin alueisiin, vaikka tuottoja voi joutua odottamaan kymmeniä vuosia.

Suurta ryntäystä pohjoisen öljynetsintään ei silti ole nähty. Etsintäluvissa on yleensä määräaika, mihin mennessä etsintä pitää aloittaa tai lupa raukeaa. Innokkaimmin matkaan on lähdössä Statoil.

Pyrkyä kalliiseen arktiseen poraamiseen rajoittaa öljyn alhainen hinta. Öljyn tynnyrihinta on viime vuoden liikkunut 50 dollarin ympärillä. Asiantuntijoiden mukaan öljynnyristä pitäisi saada ainakin 70 dollaria, jotta poraus kannattaisi Barentsinmeren olosuhteissa.

Esimerkiksi Shell teki koeporauksia Alaskan alueella, mutta totesi toiminnan kannattamattomaksi ja vetäytyi alueelta viime vuonna.

Statoil ja Eni etujoukoissa

Goljat kelluu merellä 88 kilometrin päässä Hammerfestista. Öljylautasta 65 prosenttia omistaa italialainen öljy-yhtiö Eni, loput omistaa Statoil. Yhtiöt ovat Barentsinmeren öljyn ensimmäisiä hyödyntäjiä.

Goljatin alku on ollut hankala. Yhtiöllä oli vaikeuksia täyttää turvallisuusmääräyksiä, joten tuotanto on ollut välillä poikki.

Bjørn Bjørgve seisoo lumisessa maisemassa ja katsoo suoraan kohti.
Eni Norjan yhteiskuntasuhdepäällikkö Bjørn Bjørgve.Ingemo Lindroos / Yle

Norjan Enin yhteiskuntasuhteista vastaava Bjørn Bjørgve sanoo, että Eni on kiinnostunut hankkimaan pohjoisesta lisää lisenssejä parinkymmenen entisen lisäksi.

– Niin kauan kuin Barentsinmerellä porataan öljyä, me olemme mukana.

Eni laskee, että yli viiden miljardin euron investointi Goljatiin tulee kannattavaksi 30 vuodessa.

–Me olimme täällä ensimmäisenä ja olemme vieläkin ahkerimpia.

Norjan valtio vastaan Greenpeace oikeudessa

Norjan ympäristöjärjestöt ovat taisteluasemissa. Greenpeace ja Natur och Ungdom ovat haastaneet Norjan hallituksen oikeuteen. Järjestöjen mukaan Norja rikkoo perustuslakia, jonka mukaan kaikille pitää turvata oikeus puhtaaseen, turvalliseen luontoon.

Anton Hallan hymyilee Tromssan satamassa.
Tromssan Luonnonsuojeluliiton Anton Hallan sanoo Norjan tuhlaavan miljardeja fossiiliin polttoaineisiin, jotka tulevat katoamaan.Hannele Muilu / Yle

Lisäksi järjestöjen mielestä on tekopyhää allekirjoittaa ilmastosopimus ja samaan aikaan jakaa öljynporauslupia.

Tromssan Luonnonsuojeluliiton päällikkö Anton Hallan hämmästelee, miten hallitus antaa Norjan jämähtää vanhaan osaamiseen.

–Tuhlaamme miljarditolkulla rahaa fossiiliseen teknologiaan, joka tulee joka tapauksessa häviämään.

Öljyministeriön Tybring-Gjedde korostaa, että Norjan ympäristö- ja turvallisuusvaatimukset yhtiöille ovat tiukat.

Mepit vastustavat poraamista jäisellä merellä

Ympäristöjärjestöt ovat pitkään ajaneet arktisten alueiden koskemattomuutta. Niiden mielestä kaasu ja öljy pitäisi jättää merenpohjaan, koska se on ainoa tapa saavuttaa ilmastotavoite.

Tukea on tullut nyt europarlamentilta. Mepit hyväksyivät hyväksyivät maaliskuussa päätöslauselman, jonka mukaan öljynporaus jäisillä arktisen alueen vesillä pitää kieltää.

Aldis Olsen katsoo kameraa kohti ja seisoo kadulla.
Aldis Olsen kertoo, että kalatehtaiden mukana Hammerfestista lähti paljon työpaikkoja. Sitten löytyi onneksi öljyä.Ingemo Lindroos / Yle

Norjan öljy ja kaasuyhdistyksen Geir Seljeseth korostaa, että mepit haluavat kieltää öljynporauksen jään peittämällä alueella.

–Se ei koske Norjan aluetta Barentsinmerellä, koska siellä ei ole pysyvää jäätä.

Sulaneen jäätikön alta paljastuvaa merialuetta pidetään erityisen herkkänä. Eläinten ja pohjakasvillisuuden kykyä sopeutua uusiin oloihin ei tunneta.Mahdollisen öljyonnettomuuden arktisella alueella pelätään olevan täysi katastrofi.

Hammerfestin kaduiltakin löytyy näkemyksiä öljyn puolesta ja vastaan.

Aldis Olsen on seuraillut kaupungin kehitystä kunnanvaltuutettuna.

–Hammerfest ei olisi sama ilman öljyä.

Arktiksen luontoa.
Arktiksen luontoa pidetään erityisen haavoittuvaisena.Mike Toivonen / Yle

Osa pitää silti öljyyn nojautumista takapajuisena.

–Kansainvälisesti öljy ei ole yhtä tärkeää kuin ennen. Tulevaisuudessa tärkeää on tuulivoima, nuorempaa sukupolvea edustava Levi Pippilos sanoo.