Hyppää sisältöön

Sisunautti Tim Kopra ei ottaisi pelkkää menolippua Marsiin – "Sen kaltaisia matkakumppaneita ei kukaan halua, eihän?"

Yhdysvalloissa suunnitellaan miehitetyn Mars-lennon tekemistä 2030-luvulla.

Tim Kopra Kuva: Yle

Suomalaissukuinen astronautti Tim Kopra vakuuttaa, että lähtisi mielellään Yhdysvaltojen suunnittelemalle miehitetylle Mars-matkalle, jos vain olisi nuorempi. Viisikymppinen Kopra jättää kuitenkin tehtävän suosiolla seuraavalle sukupolvelle.

Kopra vierailee parhaillaan tiedekeskus Heurekassa Vantaalla. Hän kertoo muun muassa avaruusmatkoistaan ja Mars-suunnitelmista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut tukensa suunnitemille viedä astronautteja Marsiin. Trump haluaisi sen tapahtuvan 2030-luvulla. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasakaan ei ole julkaissut tarkkoja suunnitelmia, mutta alustava suunnitelma on jo valmiina.

Nasan mukaan projekti toteutuisi viidessä vaiheessa. Lähivuosina tehtäisiin erilaisia testejä Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä ja luotaisiin kumppanuuksia yksityisten yritysten kanssa.

Seuraavissa vaiheissa testattaisiin kantoraketteja sekä Mars-matkoilla käytettävää DST-alusta. Ensi vuosikymmenen lopulla astronautit viettäisivät DTS:ssä 400 päivää. Varsinainen matka voisi toteutua vuonna 2033. 

Kopra uskoo matkan toteutuvan

Kopra ei vahvista aikataulua, mutta uskoo sen olevan täysin mahdollinen. Kyse on hänen mukaansa ensisijaisesti rahoituksesta ja toiseksi teknologiasta. Rahoitus taas on riippuvainen poliittisista suhdanteista.

Nykyteknologialla matka Marsiin veisi noin kuusi kuukautta, mutta Kopran mukaan näköpiirissä on ratkaisuja, jotka lyhentäisivät Mars-matkan 40 päivään suuntaansa.   

Riskitöntä avaruusmatkaiilu ei olisi. Kopra mukaan suurimmat uhat liittyvät miehistön terveyteen. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee avaruusaluksen hengitysilman, jota on jatkuvasti pudistettava hiilidioksiidista. 

Kopra torjuu ehdottomasti ajatuksen yksisuuntaisesta matkasta Marsiin.

– Mielestäni jokainen, joka haluaisi yksisuuntaiselle matkalle pitäisi ehdottomasti hylätä. Sen kaltaisia matkakumppaneita ei kukaan halua, eihän?

Sisunautti uskoo elämän löytymiseen

Eräs Mars-matkailun motiivi on ollut Maan ulkopuolisen elämän etsiminen. Kopra uskoo, että Marsista voisi hyvinkin löytyä mikrobitason elämää, jota emme vielä ole onnistuneet tunnistamaan. Tai ainakin sitä on saattanut olla menneisyydessä, jolloin Marsissa riitti juoksevaa vettä, hän lisää.

Elämää voi hyvinkin löytyä jostain muualtakin lähivuosikymmeninä. Vaikka Mars olisi jo kuollut planeetta, voi eräiden muiden aurinkokuntamme planeettoja kiertävien kuiden jäänalaisista meristä löytyä jotain, hän pohtii.

Entä älykästä elää? Löydämmekö sellaista koskaan?

– Totuus on, että kaikki aurinkokuntamme ulkopuolella on hyvin, hyvin kaukana. Todennäköisyys, että saisimme sellaiseen yhteyden on hyvin alhainen, hän sanoo.

Haastattelun lopussa puhe kääntyy Suomen talviseen säähän. Kopran saapuessa Heurekaan satoi ulkona lunta. Eikö Nasa voisi tehdä jotain Suomen arktiselle toukokuulle?

– Ehkäpä Nasalla on osasto, joka tekee sellaista. No, oikeasti eipä sellaista taida olla. Kumpa voisimmekin vaikuttaa säähän enemmän kuin pystymme, Kopra sanoo hymyillen.

.
.