Hyppää sisältöön

3D-laserskannaus mullistaa maisema- ja rakennussuunnittelun

Rovaniemeläisyritys Atlastica käyttää laserkeilausta, jonka avulla lähes mikä tahansa kohde voidaan tallentaa digitaaliseksi 3D-malliksi.

Laserskannauksella muodostetaan millintarkkoja 3D-kuvia rakennuksista ja maisemista. Kuva: Atlastica Oy

Uusi 3D-tekniikka antaa mahdollisuuden luoda helposti maisemista ja vanhoista rakennuksista äärettömän tarkkoja 3D-mallikuvia ja rakennuspiirustuksia korjaussuunnittelun avuksi. Järjestelmä säästää aikaa ja kustannuksia, koska kaikille suunnittelijoille saadaan piirustukset nopeasti.

3D-laite kuvaa halutussa paikassa täyden kierroksen itsensä ympäriltä tai se voidaan sijoittaa ajoneuvoon jolla voidaan kiertää kohde.

– Tullaan pihalle ja skannataan rakennus. tehdään sen perusteella rakennuspiirustukset siitä ja sitten siitä lähtevät CAD-suunnitelmat sitten myös LVI-puolelle ja sähkösuunnittelijoille. Näin homma etenee nopeasti joten säästetään aikaa ja rahaa, kertoo Atlastican toimitusjohtaja Jukka Ylitalo.

Atlastican toimitusjohtaja Jukka Ylitalo yrityksen 3D-laserkeilauslaitteen vieressä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Millintarkkaa mittausta

3D-laserskannerin ydin on laserkeilauslaite johon on liitetty laadukas kamera. Keilauslaite tallentaa millintarkasti etäisyydet kaikkiin tasoihin mitä lasersäde löytää kuvausalueelta erittäin tarkan GPS-ohjauksen perusteella. Skannaustoimitus näyttää yksinkertaiselta tapahtumalta.

– Painetaan paria nappia ja skanneri lähtee pyörimään ja tallentaa kaiken ympäristön digitaaliseen muotoon. Siinä on hirveä määrä pisteitä joilla on erittäin tarkka sijainti eli se muodostaa pistepilven. Siinä voi yhdestä paikasta olla yli 20 miljoonaa pistettä, selittää Atlastican projektipäällikkö Jani Juujärvi.

Pisteiden avulla saadaan niin tarkka kuva, että naulojen kannat pystytään erottamaan lautaseinistä. Luonnollisen väriset panoraamakuvat pystytään muodostamaan pistepilvien ja kameran tallentamien kuvien avulla.

Rovaniemen kaupungintalon 3D-mallinnuksen avulla suunniteltiin muun muassa sadevesiviemäröinti. Kuva: Atlastica Oy

Maisemasijoittelu toimistossa

Jani Juujärven mukaan suunnittelija voi hyödyntää kuvia niin, ettei hänen tarvitse käydä paikan päällä olleenkaan. Suunnittelija voi vaikka istua työpöytänsä ääressä ja pystyy siellä katsomaan millaiselta ympäristö näyttää kun jokin rakennus sijoitetaan maisemaan.

– Tarkkuus on sataan metriin alle viisi millimetriä ja maksimietäisyydellä 800 metrissäkin päästään alle 10 millin tarkkuuteen, vastaa Jani Juujärvi uteluihin.

Erityisen käyttökelpoinen 3D-skannaus on korjausrakentajille sekä niille jotka epäilevät, että piirustusten mitat eivät vastaa rakennuksen mittoja.

Atlastican projektipäällikkö Jani Juujärvi esittelee 3D-laserkeilauslaitetta kiinnostuneille. Kuva: Antti Mikkola / Yle