Pyysimme nuoria tubettajia kuvittelemaan Suomea ilman EU:ta, mikä osoittautui vaikeaksi: "Mun ikäiset ei tiedä, miten EU vaikuttaa arkeen"

Nuoret tubettajaveljekset Roni ja Mike Bäck saivat tehtäväkseen kuvata videoissaan omaa EU-arkeaan. Kävi ilmi, että unionin saavutukset ovat jääneet nuorille tuntemattomiksi.

Euroopan unioni
Tubettajat Roni Back ja Miklu Kuopiossa.

Veljekset Roni "Roni Back", 23, ja Mike "Miklu" Bäck, 17, eivät edes voi muistaa Suomea ennen maan liittymistä Euroopan unioniin. Ei siis mikään ihme, että ajatusleikki "millainen Suomi olisi ilman EU:ta" on nuorille miehille vaikea.

– Me molemmat olemme eläneet täällä Suomessa vasta niin vähän aikaa, ettei me oikein tiedetä. Sen tiedän, että kun olen kahden päivän päästä lähdössä Roomaan, niin se ei olisi niin helppoa kuin nyt, kun Italiakin on osa EU:ta, Roni Bäck pohdiskelee.

Tubettajaveljekset osallistuivat EU:n kampanjaan, jossa heidän tehtävänään oli kuvata videoissaan omaa EU-arkeaan. Eurooppa-päivän päätapahtumassa Kuopiossa nuorempi veljeksistä myöntää, ettei kampanjasta huolimatta tiedä, miten unioni vaikuttaa hänen elämäänsä.

–Tämä on oikeastaan pieni ongelmakin, että just mun ikäiset ei tiedä, miten EU vaikuttaa arkeen, niin miten me voidaan tietää, onko se hyvä vai huono juttu.

Käytännönläheisempää tietoa

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että unionista tarvitaan lisää ruohonjuuritason tietoa.

– Pitäisi kehittää nettisivu, jossa olisi mustaa valkoisella helppoja esimerkkejä siitä, miten EU vaikuttaa positiivisella tavalla. Ei nuoret halua lukea mitään pitkiä direktiivejä. Kuinka moni edes tietää, mitä direktiivi meinaa loppujen lopuksi, jos puhutaan alle 18-vuotiaista, Roni Bäck sanoo.

Lukiossa opiskelevan Miken mukaan hän on koulussa oppinut paljon faktoja ja lukuja EU:hun liittyen, mutta ei sitä, kuinka unioni näkyy nuorten elämässä.

– Opetukseen voisi lisätä sen, miten EU vaikuttaa arkeen. Voitaisiin jopa mennä luokan kanssa reissulle, vaikka ympäri Helsinkiä ja siellä näytettäisiin, että se vaikuttaa tähän ja tähän ja tähän. Se olisi ainakin mun mielestä avuliasta.