1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin kuningas puhuu Suomesta harvinaisessa haastattelussa: "Kekkosella oli uskomattomat kontaktit Kremliin"

Kaarle XVI Kustaa kertoi SVT:n haastattelussa myös toivovansa, että suomalaisten ruotsin kielen opiskelu jatkuu niin pitkään kuin mahdollista.

Kaarle XVI Kustaa
Kuningas Kaarle Kustaa

Kaarle XVI Kustaa on antanut harvinaisen haastattelun SVT:n suomenkieliselle toimitukselle. Eija Saringon tekemässä haastattelussa kuningas muistelee muun muassa 43 virkavuotensa aikaisia vierailuita Suomeen.

– Olen tehnyt monta valtiovierailua Suomeen. Ne ovat aina mielenkiintoisia ja sisältävät iloista jälleennäkemistä. On vanhoja tuttuja ja ystäviä, joita on pitkältä ajalta oppinut tuntemaan Suomessa.

Ensimmäisen valtiovierailunsa kuningas teki vuonna 1974, presidentti Urho Kekkosen aikaan.

– Hänestä säteili turvallisuudentunnetta. Hänellä oli uskomattoman hyvät suhteet naapureihinne, hyvät kontaktit Kremliin. Hän kykeni niiden avulla välittämään kontakteja, me täällä Ruotsissakin hyödyimme niistä. Se oli keskinäistä poliittista vaihtokauppaa, hyvin jännittävää.

Kekkonen oli tuttu hahmo kuningasperheelle muutenkin:

– Minä olin tietysti siihen aikaan nuori. Ja hänellä oli 25 vuoden ura valtionpäämiehenä... Hän kävi täällä Ruotsissa usein, eri yhteyksissä, myös perheemme erilaisissa tilaisuuksissa, iloisissa ja surullisissa tilaisuuksissa. Hänestä tuli myönteisessä mielessä hahmo, me kutsuimme häntä perheessämme Kekkos-sedäksi. Kylään ei tullut presidentti, vaan setä Kekkonen!

Satavuotiaalle Suomelle kuningas Kaarle XVI Kustaa toivoo monia asioita, muun muassa sitä, että taantuman jälkeen viriävä talous jatkaa myönteistä kehitystä. Kuningas on vierailuillaan tutustunut teollisuuden ja tieteen yhteistyöhankkeisiin, joiden hän toivoo jatkuvan, myös opiskeluvaihdon muodossa.

Kuningas toivoo ruotsin kielen yhdistävän, vaikka ruotsinkielisten osuus väheneekin Suomessa.

– Toivon, että yhteinen kieli voi elää niin pitkään kuin mahdollista, koska se helpottaa kontakteja. Tiedän, että ruotsin kielen opettelu voi olla vaikeaa, mutta niin kauan kuin meillä on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ruotsiksi maiden välillä, on voitettu paljon.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa saapuu Suomeen seuraavan kerran kesäkuun alussa, yhdessä kuningatar Silvian, Norjan kuningasparin, Tanskan kuningattaren ja Islannin presidentin kanssa.

Lue seuraavaksi