Koe uusi yle.fi

Inarin hakkuista versosi kiivas somesavotta

Metsähallitus tyrmää väitteet Inarin vanhojen mäntyjen parturoinnista Suomi 100 -luontokohteessa.

Metsähallitus
Metsähallituksen merkintälappu puunrungossa
Satu Hassi / Facebook (kuvakaappaus)

Ylä-Lapin metsäkeskustelu virisi sosiaalisessa mediassa viikonvaihteessa, kun vihreiden kansanedustaja Satu Hassi julkaisi sunnuntaina Facebookissa Inarissa retkeilleen kansalaisen kirjoituksen.

Kirjoituksessa kauhistellaan Metsähallituksen hakkuita ja väitetään Metsähallituksen hakanneen 200-vuotiaita mäntyjä Maikkumapään-Suorsapään alueella, jonka Luonnonsuojeluliitto on esittänyt Suomi 100 -luontohelmikohteeksi.

Alue on lähellä Venäjän rajaa Raja-Joosepin pohjoispuolella.

Metsähallitus kiisti väitteet eilen maanantaina. Näin Metsähallituksen Metsätalous Oy:n Lapin aluejohtaja Kii Korhonen tänään Yle Lapin uutisille.

– Metsähallituksen Metsätalous Oy ei ole hakannut miltään osin Maikkumapään-Suorsapään ”100 Suomen luontohelmeä”-kohdetta eikä luonnonmetsää siellä ympäristössä. Hakkuut on tehty aiemmin metsätalouskäytössä tai siis hakkuin käsitellyissä metsissä, sanoo Kii Korhonen.

Suomen Luonnonsuojeluliiton valtuuston puheenjohtaja, inarilainen Vesa Luhta sanoo, että Metsähallitus on oikeassa. Luonnonsuojeluliiton Suomi 100 -luontohelmikohteeksi esittämältä alueelta ei ole hakattu, mutta läheltä kyllä.

– No se on viittä vaille. Siitä kyljestä on hakattu mutta nämä leimikot oli toki suunniteltu ennen kuin tämä luontohelmikohde muodostettiin, sanoo Vesa Luhta.

Kansanedustaja Satu Hassi julkaisi heti eilen Metsähallituksen kiistämisen Facebookissa.

Hassi puolustaa keskustelun herättämistä, vaikka hänen somessa levittämänsä Inarissa retkeilleen kansalaisen väitteet Metsähallituksen Maikkumapään-Suorsapään hakkuista eivät pitäneet paikkansa.

– No se on sinänsä hyvä asia jos ei suoranaisesti tällä Suomi 100 kohteella ole hakattu, mutta ihan sen läheisyydessä ilmeisesti kuitenkin on, mutta keskusteluhan on sitä, että kysytään ja vastataan, sanoo Satu Hassi.

Luonnonsuojeluliiton Luhdan ja kansanedustaja Hassin mukaan Ylä-Lapin hakkuut voitaisiin lopettaa kokonaan. Heidän mielestään luonnontilaisten vanhojen metsien arvo Lapin matkailulle ja ihmisten terveydelle on paljon suurempi kuin perinteisestä metsätaloudesta saatava hyöty.