Vanhemmat ihmettelevät miksi tyhjiä koululuokkia ei saa käyttää – Kaupunki pitää kiinni linjauksistaan

Helsinkiläiskoulun lasten vanhemmat hämmästelevät kaupungin käytäntöjä. Oppilaat eivät saa käyttää taideluokkia, edes silloin kun ne ovat tyhjillään.

perusopetus
lapset leikkivät koulun käytävässä
Jari Kovalainen / Yle

Syksyllä 2015 Käpylän Yhtenäiskoulun lukio yhdistyi Alppilan lukioon. Noin 160 lukiolaisen lähdettyä Helsingin kaupungin opetusvirasto halusi pitää tilankäyttöasteet tehokkaina ja siksi se luopui osasta Yhtenäiskoulun tilojen vuokrasopimuksestaan.

Tyhjäksi jäivät biologian luokka, kolme perusluokkaa, kuvataide- ja käsityöluokka sekä auditorio. Tilojen karsimisella oli tavoitteena säästää 400 000 euroa viraston perusopetuksen vuosibudjetissa.

– Täällä ei ole erityisen ahdasta, vaikka osa tiloista onkin suljettuna. Toki vuokratut tilat ovat nyt tehokäytössä, kommentoi tilannetta opetusviraston va. kehittämisjohtaja Outi Salo.

kaksi naista
Koulun rehtori Sari Sola ja opetusviraston Outi Salo.Jari Kovalainen / Yle

Tyhjilleen jääneet tilat olivat kiinni yhden lukuvuoden. Viime syksynä luokista saatiin ottaa osa käyttöön muun muassa siksi, että kaksi luokkaa Vallilan alakoulun oppilaita siirrettiin Käpylään omasta täpötäydestä koulustaan.

Viemäriremontin takia taideluokat avattiin, mutta ei taideopiskeluun

Vuoden alussa kaksi Käpylän Yhtenäiskoulun tavallisista luokista suljettiin pakollisen viemäriremontin takia. Tämän jälkeen Vallilasta tulleet väistöluokkalaiset siirrettiin suljettuna olleisiin kuvaamataidon ja käsityön luokkiin. Tällä hetkellä kaikki koulun luokat ovat siis auditoriota lukuun ottamatta käytössä, mutta koulussa ollaan nyt epätietoisia, suljetaanko ne jälleen syksyllä, kun väistöluokkalaiset lähtevät.

– Täällä on hieno varta vasten kuvataidekäyttöön suunniteltu luokka, jota oppilaat eivät ole saaneet käyttää taiteen tekemiseen. Sinne voisi vapaasti levittää tekemiään töitä. Nyt oppilaiden ja opettajienkin on jatkuvasti kerättävä tavaransa, kun he siirtyvät paikasta toiseen, harmittelee kahden Käpylän yhtenäiskoulun oppilaan äiti Vappu Rossi vanhempainyhdistyksestä.

tytöt pelaavat pesäpalloa
Kuudesluokkalaiset pelaavat pesäpalloa.Jari Kovalainen / Yle

Vanhemmat penäävät tiloja koulun omien oppilaiden käyttöön

Käpyläläisten koululaisten vanhemmat ihmettelevät, miksi nyt väliaikaisina väistötiloina käytettäviä luokkia ei ole annettu omien oppilaiden käyttöön silloin, kun niitä ei käytä kukaan. Opetusviraston luovuttamista tiloista vastaa Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus, joka on hakenut luokkiin esimerkiksi kaupungin iltapäiväkerhoja.

Tilakeskuksen mukaan luokkia ei voi noin vain antaa omille oppilaille, vaikka ne seisoisivat tyhjillään.

– Tämä on valtuuston päättämän strategian mukaista. Mitään ylimääräisiä tiloja ei voida pitää eli meidän tehtävä on etsiä niille mahdollisimman hyvin käyttöä, sanoo hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala Tilakeskuksesta.

– Tavallaan on ollut hyvä asia, että alueella on ollut kaupungin omassa tilakannassa vapaana koulukäyttöön soveltuvaa tilaa, jota on pystytty käyttämään akuuteissa tilanteissa väistötiloina nopealla aikataululla. Näin ollaan säästetty muun muassa kalliiden väistötilojen hankintakustannuksissa yksityisiltä toimijoilta. Mistään kovin suuresta tyhjästä tilakannasta ei ole kyse, Raveala lisää.

Tilakustannukset muodostuvat investointi- ja ylläpitokustannuksista sekä maanvuokrasta. Käpylän Yhtenäiskoulun peruskorjaus alkaa vuosina 2021–2022. Ylimääräiset tilat pidetään jatkossakin tyhjillään tai väistötiloina, jos uutta, kaupungin sisäistä käyttäjää ei löydy.

Oppilasmäärät kasvussa – kouluverkkoa uudistetaan

Koululaisten määrä kasvaa Helsingissä, mikä näkyy Käpylän ja Vallilan lisäksi muuallakin. Perusopetuksessa aloittaa Helsingissä ensi lukuvuonna noin tuhat lasta aiempaa enemmän, heistä puolet on ekaluokkalaisia.

– Käpylän yhtenäiskoulussa oppilasmäärä kasvaa ensi syksynä noin 260:sta 290:een, kertoo koulun rehtori Sari Sola.

Helsingin pyrkimys on yhtenäistää peruskoulut, mikä tehdään muun muassa kouluja yhdistämällä. Viime vuonna uusia peruskouluja syntyi Helsingissä seitsemän, muun muassa Pasilan, Myllypuron ja Kannelmäen peruskoulut. Edellisvuonna yhdistettiin Siilitien peruskoulu ja Herttoniemen ala-aste.

– Ensi syksynä Vuosaaressa yhdistetään kahdeksan peruskoulua neljäksi. Lisäksi Vesalan ala- ja yläasteen koulut yhdistyvät, opetusviraston va. kehittämisjohtaja Outi Salo kertoo tämän vuoden suunnitelmista.