Oppositio käy terveydenhoidon valinnanvapausmallin kimppuun – Katso suora lähetys kello 14 alkaen

Yle näyttää eduskuntakeskustelun suorana TV1:ssä ja Yle Areenassa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Rehula, Rinne, Niinistö ja Andersson
Yle näyttää suorana kello 14 alkavan eduskunnan istunnon, jossa keskustellaan terveydenhoidon valinnanvapausmallista.

Ärhäkkä väittely lienee tulossa, kun eduskunta pääsee tänään keskiviikkona käsittelemään kiisteltyä sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta.

Jyrkästi arvosteltu valinnanvapausesitys etenee eduskunnan lähetekeskusteluun, kun hallitus hyväksyi sen tiistaina.

Yle näyttää eduskuntakeskustelua suorana TV1:ssä klo 14.00–16.15. Lähetekeskustelua voi katsoa myös Yle Areenassa, jossa se näkyy kokonaan.

Esimakua tuli jo tiistaina, kun hallitus markkinoi tiedotustilaisuudessaan soten valinnanvapautta neljän ministerin voimin. Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) korosti, että lakiesitystä on muutettu kevättalven lausuntokierroksella tulleen kritiikin jälkeen.

Oppositiojohtajia tämä ei kuitenkaan vakuuttanut, sillä Li Andersson (vas.) ja Ville Niinistö (vihr.) tyrmäsivät muutokset kosmeettisiksi täsmennyksiksi, jotka eivät ratkaise asiantuntijoiden esiin nostamia ongelmia.

Oppositio saanee uutta pontta myös kansalaisjärjestö Finnwatchin tuoreista moitteista, että hallitus on mahdollistamassa terveyspalveluyrityksille verovälttelyn. Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) arvosteli jo tiistaina, että hallituksen esitykseen jäi huutavia puutteita, joiden takia yritysten verosuunnittelusta ei tulla saamaan täyttä kuvaa.

Hallitus kuitenkin lupasi tiistaina, että terveysfirmojen kermankuorintaan tulee tiukat esteet.

Ainakin osa oppositiosta olisi halunnut, että eduskuntakeskustelu valinnanvapaudesta alkaa puolueiden ryhmäpuheenvuoroilla, koska kyseessä on niin merkittävä asia. Puhemiesneuvosto päätti kuitenkin perjantaina, että ryhmäpuheita ei pidetä tiukan aikataulun takia. Hallituksen esityksen antamisesta lähetekeskusteluun alkuun on vain vuorokausi.

Ministerit painottivat eilisessä tiedotustilaisuudessa, että mittava sote-uudistus on nyt kokonaisuudessaan eduskunnan ja eri valiokuntien käsissä.

Eduskunnan odotetaan hyväksyvän sote- ja maakuntalait valinnanvapausmalleineen kesällä tai syksyllä. Luvassa on enemmänkin jännitystä.