1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Suomi putosi Euroviisuista, kone ennustaa asuntosi hinnan ja Trump antoi potkut FBI-pomolle

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Norma John putosi Euroviisuista kuin ammattilainen

Norma John -duo Leena Tirronen ja Lasse Piirainen ei selvittänyt Euroviisujen ensimmäistä porrasta. Kyyti Kiovassa oli kylmä kuin suomalainen kevätsää.

Norma Johnin Leena Tirronen ja Lasse Piirainen olivat Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin tuloksen ratkettua yllättävän rauhallisia. Vaikka finaalipaikka jäi saamatta ja molempia harmitti, he jaksoivat antaa useita haastatteluja ammattimaisin ottein.

– Me ollemme tyytyväisiä vetoomme. Nyt kävi näin. Siellä oli tosi kovia maita ja biisejä, analysoi Tirronen.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Miten käy asuntojen hinnoille vuonna 2018?

Asuntojen hinta näyttäisi nousevan viiden suurimman kaupungin keskustoissa, mutta muualla Suomessa hinnat saattavat kääntyä jopa laskuun, selviää teknologiayritys Reaktorin ennusteesta. Sijainnilla näyttäisi olevan aiempaa suurempi vaikutus asuntojen hintaan. Julkaisemme kartan asuntohintojen ja niiden kehittymisen alueellisista eroista. Karttaa klikkaamalla näet koko Suomen asunto-osakkeiden keskihinnan sekä keskihinnan muutoksen eli trendin vuonna 2018 postinumeron tarkkuudella.

Trump antoi potkut FBI: n pomolle

Presidentti Donald Trump  on erottanut FBI:n johtajan James Comeyn. Erottaminen on herättänyt laajalti tyrmistystä, sillä FBI tutkii parhaillaan Trumpin presidenttikampanjan ja Venäjän mahdollisia kytköksiä.

56-vuotias Comey ehti toimia FBI:n johtajana syyskuusta 2013 alkaen.

FBI:n johtaja James Comey Senaatin lakivaliokunnan kuultavana 3. toukokuuta 2017. Kuva: Shawn Thew / EPA

Oppositio käy terveydenhoidon valinnanvapauden kimppuun

Ärhäkkä väittely lienee tulossa, kun eduskunta pääsee tänään keskiviikkona käsittelemään kiisteltyä sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta.

Jyrkästi arvosteltu valinnanvapausesitys etenee eduskunnan lähetekeskusteluun, kun hallitus hyväksyi sen tiistaina.

Yle näyttää eduskuntakeskustelua suorana TV1:ssä klo 14.00–16.15. Lähetekeskustelua voi katsoa myös Yle Areenassa, jossa se näkyy kokonaan.

Arktisen neuvoston valtikka siirtymässä Suomelle

Suomesta on tulossa Jäämeren maiden yhteistyöfoorumin Arktisen neuvoston puheenjohtaja. Suomi aikoo nostaa esiin puheenjohtajana kansainvälistä yhteistyötä meteorologiassa ja koulutuksessa. Neuvoston kaksipäiväinen kokous alkaa tänään Alaskassa.

Venäjä on arktisten alueiden keskeinen toimija. Pääministeri Dmitri Medvedev (vasemmalla) ja puolustusministeri Sergei Shoigu vierailulla syrjäisellä Franz Josefin saarella Venäjän hallituksen maaliskuussa välittämässä kuvassa. Kuva: Ekaterina Shtukina / EPA

Arktinen yhteistyö on kahdeksan valtion ja alkuperäiskansojen asioiden hoitamista ilman päivänkohtaista politikointia, näin on sovittu. Asiat hoidetaan asioina, pohjoista paikallisväestöä kuullaan ja pohjoisten merialueiden kestävä kehitys on  etusijalla.

Puheenjohtajamaan tehtävä on pitää työt käynnissä ja asialista järjestyksessä.

Kalsea keli jatkuu – lunta ja räntää luvassa

Keskiviikko on pitkälti tiistain kaltainen eli lumi- tai räntäkuuroja tulee päivän aikana suuressa osassa maata. Päivällä lämpötila kipuaa vaivoin etelässä +5 asteeseen ja pohjoisessa pysytään nollan vaiheilla. Paikkakuntasi sään löydät osoitteesta yle.fi/saa.

Sääennuste keskiviikolle 10. toukokuuta. Kuva: Yle