Aikuisetkin saavat sirkustella! Tehdashalli täyttyy jonglööreistä, voltinheittäjistä ja nuorallakävelijöistä

Entinen metsäyhtiön kuivaamo Tampereella on tiistaisin ainutlaatuinen paikka. Sirkus Faktorin halli on yksi harvoista treenitiloista Euroopassa, joka tarjoaa ilmaista tilaa kaikille sirkuksesta kiinnostuneille.

sirkus
Sirkus Faktori
Sirkus Faktori

Entisen kuivaamon halliin Hiedanrannassa astuttaessa vastaan ei tulvahda mikään erityinen sirkusmeininki. Salissa on pikemminkin rauhallista, mutta kaikesta käy ilmi, että kyseessä on kuitenkin sirkusalan ammattilaiset ja harrastajien avoimet harjoitukset.

Salin keskiosassa ilmassa lentävät keilat, kun muutama jonglööri pyörittää niitä ilmassa vaivattoman näköisesti. Tatamilla puolestaan heitetään voltteja ja trikkaajan vieressä kävellään nuoralla. Tätä kaikkea ja paljon muuta on Sirkus Faktori, jonka avoimet harjoitukset järjestetään tiistai-iltapälvisin Tampereen Lielahden Hiedanrannan kuivaamon tiloissa.

Mies tasapainoilee slacklinellä
Matias Väänänen / Yle
Jonglööraamista Sirkus Faktorin harjoituksissa
Matias Väänänen / Yle

Keväällä toimintansa aloittanut Sirkus Faktori tahtoo luoda Hiedanrannan kuivaamosta kaikille sirkustaiteesta kiinnostuneille yhteisöllisen tilan, jossa eri lajien harrastajat pääsevät kokoontumaan yhteen toinen toisensa tsemppaamisen hengessä. Useimmiten sirkuslajeja harjoitellaan yksin, mutta Sirkus Faktorissa toimitaan yhdessä yksin.

Sirkus Faktori keskittyy aikuissirkukseen

Tampereen sirkuskentälle on tullut uusi toimija, mutta Sirkus Faktorin puuhanaiset ja -miehet eivät koe kilpailevansa perinteisen Sorin Sirkuksen kanssa.

– Sorin Sirkus on keskittynyt nuorten sirkustoimintaan ja me puolestamme olemme tukemassa aikuisten sirkusharrastusta, kertoo Maiju Saarimaa Sirkus Faktorista.

Sirkus Faktori
Matias Väänänen / Yle

Eri lajien kirjo kuivaamon tiistai-illoissa on laaja ja niin on myös osallistujien ikähaitari. Vanhimmat kursseille osallistuneet ovat yli viisikymppisiä ja nuorimmat kymmenen ikävuoden korvilla.

Tiistain avoimissa harjoituksissa osallistujat treenaavat omatoimisesti. Ainakin alkuvaiheessa Sirkus Faktorin avoimet harjoitukset ovat olleet ilmaisia. Tämän on mahdollistanut yhteiskunnan tuki.

– Aluksi saimme tukea Tampereen kaupungilta ja nyt ilmaistoiminnan tekee mahdolliseksi Suomen Kulttuurirahasto, Saarimaa kertoo.

Mies tasapainoilee slacklinellä
Matias Väänänen / Yle

Eri sirkuslajeihin pääsee tutustumaan tiistaisin juhannukseen asti ja toiminta käynnistyy kesätauon jälkeen jälleen elokuussa. Kevään mittaan Sirkus Faktori on järjestänyt myös muutamia työpajoja, joissa on päässyt tutustumaan eri sirkuksen muotoihin solmujen tekemisestä jongleeraukseen.

Sirkus Faktori järjestää tulevaisuudessa myös iltamia, joissa yleisö pääsee tutustumaan harjoituksissa opittuihin uusiin juttuihin.