Terveysfirmojen kermankuorintaan luvataan tiukat esteet

Sote-ministerinelikko esitteli eduskunnalle lähetettyjä sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslakeja.

politiikka
Terveyskeskuksen odotustilat.
Jukka Uotila / AOP

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) keskeinen viesti valinnanvapauslainsäädännöstä oli, että uudistuksen jälkeen jokainen saa itse päättää sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajansa niin, että hänen ei itse tarvitse juosta luukulta toiselle.

Suoran valinnan lisäksi käytössä on asiakasseteleitä, joilla sote-keskus voi ostaa yksittäisen palvelun joltain toiselta. Pitkäaikaissairaille ja vanhuksille tehdään hoitosuunnitelma ja he saavat henkilökohtaisen budjetin palvelujen saamiseksi.

Hallituksen lakiesitystä oli viilattu lausuntokierroksen jälkeen.

Ministerit vakuuttivat, että yhdenvertaisuus toteutuu nyt alkuperäistä lakiluonnosta paremmin. Maakunta takaa, että palveluja saa myös syrjäseuduilla. Paljon asioivatkaan eivät joudu heitteille, sillä sote-asemat eivät pysty valitsemaan vain helppohoitoisia asiakkaita. Keskuksen on otettava vastaan kaikkien halukkaiden kirjautumiset jos tilaa on, ministerit vakuuttivat.

Veronmaksua luvataan seurata

Epäilyt suurten sote-yritysten kermankuorinnasta hallitus torjuu. Tässä hallitus luottaa lakikokonaisuuden yhteiskuntavastuuseen ja tekeillä oleviin kansainvälisiin säännöksiin.

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan sote-yritysten verotus tulee avoimeksi samalla kun kaikkien muidenkin yritysten tilinpäätöstiedot tulevat julkisiksi tekeillä olevan EU-direktiivin jälkeen.

– Hallitus pitää tärkeänä, että se saadaan EU-tasolla voimaan. Kilpailukykyä heikentämättä myös kotimaan yrityksissä pyritään näyttämään tässä mallia, Pöysti sanoi.

Valinnanvapauslain yhteiskuntavastuupykälissä puolestaan vaaditaan tätä täsmällisempää avoimuutta. Pienten sote-yritysten veronmaksua pystyy seuraamaan potilastietojen Omakanta-sivulta, jonne tiedot on toimitettava.

Suurempien yritysten pitää ilmoittaa paitsi tuloverotuspäätös myös tietoja johdon palkoista, palkkioista ja sidonnaisuuksista. Konsernin täytyy julkistaa koko konsernin tuotot ja tappiot, voitot ja maksetut verot.

– Liikevaihdoltaan yli 20 miljoonan yritysten pitää antaa yksityiskohtainen veroselvitys eli seitsemän eri tietoa verotuksesta maakohtaisesti eriteltynä, Pöysti sanoi.

Pikkufirmat yhteistyöhön

Ministerit korostivat useaan kertaan, kuinka valinnanvapaus tarjoaa markkinoita myös pienille yrityksille ja kolmannelle sektorille.

– Kun markkina avautuu, on selvää, että asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin kautta pk-yritykset ovat matkassa, Rehula sanoi.

Pikkuyritykset voivat perustaa myös yhteenliittymiä, kuten osuuskuntia ja perustaa näin sote-keskuksen.

Rehula kannustaakin yrityksiä perustamaan yhteenliittymiä.

– Laki mahdollistaa sen.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) muistutti, ettei pelkällä alihankinnalla voitaisi hoitaa sote-keskusten tehtäviä, koska sosiaalityössä pitää tehdä paljon viranomaispäätöksiä.

– Sitä ei voi tehdä kuka sattuu. Pitää olla vakihenkilöstöäkin tekemään viranomaispäätöksiä. Se on ihan perustuslaillinen asia, Risikko sanoi.

Lue myös:

Tänään on taas suuri sote-päivä – Mitä se tarkoittaa sinulle ja minulle?

Analyysi: Riskillä mennään – nyt lähtee eduskuntaan monimutkainen häkkyrä nimeltä soten valinnanvapausmalli