1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Norma John putosi komeasti ja tyylillä Euroviisujen finaalista

Euroviisujen finaalissa ei nähdä lauantaina suomalaisesiintyjää kuten ei kahtena edellisenä vuotenakaan.

Kotimaan uutiset
Norma John
Suomen euroviisuedustaja Norma Johnin kilpailuesitys Blackbird Eurovision laulukilpailun semifinaalissa.

Norma John -duo Leena Tirronen ja Lasse Piirainen ei selvittänyt Euroviisujen ensimmäistä porrasta. Kyyti Kiovassa oli kylmä kuin suomalainen kevätsää.

Suomalaispari kilpaili Kiovassa ensimmäisessä semifinaalissa 17 muun edustajan kanssa. Suomalaiset esiintyivät seitsemäntenä. He eivät päässeet kymmenen eniten ääniä saaneen esityksen joukkoon.

Norma John ei pystynyt kirkastamaan suomalaisten mainetta Euroviisuissa: Suomelta finaalipaikka jäi saavuttamatta myös vuosina 2015 ja 2016.

Edellinen suomalaisfinalisti Euroviisuissa oli Softengine-yhtye, joka nousi kappaleella "Something Better" vuonna 2014 lähes kymmenen kärkeen. Softenginen sijoitus 11. oli paras suomalaissijoitus sitten vuoden 2006, jolloin Lordi voitti Euroviisut ennätyspistein kappaleella "Hard Rock Hallelujah".

Ennakkosuosikkeina kisaan

Suomalaisduolta odotettiin menestystä ennakkoon. Vappuaattona esimerkiksi ESCtoday-sivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoi median edustajien rankkanneen Suomen edustuskappaleen ensimmäisten harjoitusten parhaaksi kappaleeksi. Esitys sai kiitosta laulun ja visuaalisen puolen saumattomasta yhteistyöstä.

Myös maanantain harjoitukset onnistuivat suomalaisduolta mainiosti, mikä ennakoi hyvää lopputulosta.

Toisin kävi.

Vaikka suomalaiset eivät hermoilleet semifinaalissa ja esitys oli varman laadukas ja hallittu, se ei riittänyt finaaliin.

Jalat tukevasti maassa -periaate ja terve itseluottamus olivat suomalaisparilla kuitenkin kohdallaan koko viisuviikon ajan. Duon valmistatumiseen kuuluivat esimerkiksi kunnon yöunet, mikä osoitti hermojen rautaista hallintaa kovissa paineissa.

Kevyttä ajanvietettäkään ei unohdettu. Lasse Piirainen valmistautui semifinaaliin pelaamalla NHL-pleikkarilla leikkimielisen Suomi-Ruotsi-lätkämaaottelun Ruotsin viisuedustajan Robin Bengtsonin kanssa.

Ruotsalainen pääsi finaaliin.

Ruotsin lisäksi jatkoon pääsivät ensimmäisestä semifinaalista Armenia, Australia, Azerbaidžan, Belgia, Kreikka, Kypros, Moldova, Portugali ja Puola.

Voitto ratkeaa lauantaina

Tämän vuoden Euroviisuihin osallistuu 42 maata.

Toinen semifinaali on vuorossa torstaina 11.5. Kummastakin semifinaalista valitaan 10 edustajaa finaaliin.

Finalistit valitaan yleisöäänten ja kansainvälisten asiantuntijaraatien pisteiden perusteella.

Semifinaaleista valittujen 20 maan lisäksi suoran finaalipaikan ovat jo lunastaneet isäntämaa Ukraina sekä viisi Euroviisujen rahoittajamaata Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa.

Euroviisujen finaali kuullaan lauantaina 13.5.

Myös toinen semifinaali torstaina ja lauantain finaali välitetään suorina Ylen kanavilla.

Lue seuraavaksi