Etelä-Korean presidentti: Jos olosuhteet ovat oikeat, olen valmis vierailemaan Pohjois-Koreassakin

Etelä-Korean uusi presidentti Moon Jae-in puhui sovittelevasti Pohjois-Korean suuntaan vannottuaan virkavalansa.

Ulkomaat
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in
Entinen ihmisoikeusjuristi Moon Jae-in voitti viime viikolla Etelä-Korean presidentinvaalit. Yonhap

Etelä-Korean uusi presidentti Moon Jae-in ilmoitti keskiviikkona, että hän on valmis vierailemaan jopa Pohjois-Koreassa, jos olosuhteet ovat oikeat. Moon vannoi virkavalansa vaatimattomassa seremoniassa Etelä-Korean parlamentissa keskiviikkona.

– Teen kaikkeni rakentaakseni rauhaa Korean niemimaalle, Moon sanoi.

Alkuviikosta presidentinvaalit voittanut demokraatteja edustava Moon Jae-in edustaa edeltäjäänsä sovittelevampaa linjaa suhteessa Pohjois-Koreaan.

Korean niemimaan tilanne on ollut tavallista jännittyneempi viime kuukausina. Pohjois-Korea on tehnyt kevään aikana useita ohjuskokeita

Moon viestitti olevansa valmis parantamaan suhteita myös Kiinaan. Kiinan ja Etelä-Korean välit ovat olleet koetuksella Etelä-Koreaan rakennettavan ohjuspuolustusjärjestelmän vuoksi.

Yhdysvallat on rakentanut Etelä-Koreaan ohjuspuolustusjärjestelemää, joka on hermostuttanut sekä Kiinaa että Pohjois-Koreaa.

Etelä-Korean mukaan ohjuspuolustusjärjestelmä on tarkoitettu suojelemaan sitä Pohjois-Korealta. Kiina epäilee, että järjestelmän tutkaa voidaan käyttää sen alueen vakoilemiseen.

Kiina on painostanut Etelä-Koreaa vaikeuttamalla sen yritysten toimintaa ja lietsomalla kuluttajaboikotteja. Myös matkailu Kiinasta Etelä-Koreaan on romahtanut. Kiina on Etelä-Korean tärkein kauppakumppani.

Moon sanoi keskiviikkona olevansa valmis neuvottelemaan kiistellystä Thaad-ohjuspuolustusjärjestelmästä yhdessä Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa.

Lähteet: AFP, AP ja Yle

*Lue lisää: *

Ennakkosuosikki Moon Jae-in Etelä-Korean presidentiksi

Yle Etelä-Koreassa: Presidentinvaalien aattona Pohjois-Korean naapurissa ei pelätä sotaa