Presidentti Trumpin yllätysveto – Mitä FBI-pomo Comeyn erottamisesta tiedetään?

Miksi James Comey erotettiin ja miksi tapaus on tärkeä? Neljä kysymystä tapauksesta.

FBI
Donald Trump Valkoisen talon pihalla 28. huhtikuuta.
Donald Trump Valkoisen talon pihalla 28. huhtikuuta.Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump erotti liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n johtajan James Comeyn Yhdysvaltain aikaa tiistaina.

Erottamispäätös on otettu monessa yhdysvaltalaismediassa vastaan tyrmistyneenä. Republikaanitaustainen, mutta puolueettomana virkamiehenä pidetty Comey on edellisen presidentin Barack Obaman nimitys. Trump on aiemmin sekä arvostellut että ylistänyt Comeyn otteita.

Miksi erotettiin?

Comeylle lähettämässään virallisessa kirjeessä presidentti Trump viittaa luottamuspulaan sekä oikeusministeri Jeff Sessionilta ja apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinilta saamaansa suositukseen. BBC on julkaissut Rosenstenin Trumpille lähettämän kirjeen kokonaisuudessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeen mukaan potkujen syy on tapa, jolla Comey hoiti tutkintaa entisen ulkoministerin Hillary Clintonin sähköposteista.

FBI antoi ennen tietoa erottamisesta kongressille ilmoituksen, jonka mukaan Comey antoi senaatille viimeviikkoisessa kuulemisessaan vääriä tietoja Clintonin sähköposteista.

Demokraatit puolestaan uskovat, että erottamisen syynä on jo kesällä alkanut Comeyn johtama tutkinta, jossa pyritään selvittämään kuinka Venäjä peukaloi Yhdysvaltojen presidentinvaaleja ja oliko Trumpin lähipiirillä kytköksiä venäläisiin toimijoihin vaalikampanjan aikana.

Miksi tärkeää?

Vaikkei James Comeyn johtama Venäjä-tutkinta liittyisi mitenkään erottamiseen, näyttää ajoitus pahalta.

Muiden suosituksesta tai ei, Trump erotti omiin toimiinsa liittyvän tutkinnan johtajan. Erottamiskirjeessään Trump kirjoittaa arvostavansa sitä, että Comey on kolmeen otteeseen kertonut ettei presidentti itse ole tutkinnan alaisena.

Muun muassa New York Times on jo ehtinyt verrata tapahtunutta Watergate-skandaaliin liittyvään, "lauantai-illan verilöylynä" tunnettuun tapaukseen, jossa presidentti Richard Nixon erotti itsenäisen erikoissyyttäjän kesken omaan eroamiseensa myöhemmin johtaneen tutkinnan.

Demokraatit ryhtyivätkin välittömästi vaatimaan, että Venäjä-tutkinta siirrettäisiin Comeyn erottamisen myötä pois oikeusministeriöstä.

Kirje kokonaisuudessaan.
Kopio presidentti Donald Trumpin James Comeylle lähettämästä erottamiskirjeestä.Shawn Thew / EPA

Mikä Venäjä-tutkinta?

FBI tutkii, vaikuttiko Venäjä Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut kertoivat tammikuussa uskovansa, että Venäjä ja presidentti Vladimir Putin sekaantuivat Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Comey kertoi tuolloin tutkinnan olleen käynnissä heinäkuusta asti, jolloin hakkerit murtautuivat Yhdysvaltojen demokraattipuolueen tietokoneisiin ja vuosivat julkisuuteen puolueen sähköposteja.

Tutkinnalla FBI pyrkii selvittämään, millaisia yhteyksiä Trumpin vaalikampanjassa olleilla ihmisillä on ollut Venäjän johtoon. Lisäksi FBI tutkii, oliko Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltojen vaaleihin suunniteltu tai toteutettu yhdessä Trumpin vaalikampanjan kanssa.

Mikä sähköpostikohu?

Vuoden 2015 maaliskuussa paljastui, että demokraattien Hillary Clinton oli Yhdysvaltain ulkoministerinä olleessaan vuosina 2009-2013 käyttänyt yksityistä sähköpostiosoitetta. Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan tämä on viranhaltijoilta kiellettyä.

Clinton myönsi tehneensä virheen käyttäessään epävirallista sähköpostiosoitetta työasioiden hoitoon. Hän kuitenkin väitti, että ei ollut toiminut sääntöjen vastaisesti. Yhdysvaltain ulkoministeriön asiasta tekemän selvityksen mukaan Clintonin toiminta oli kuitenkin sääntöjen vastaista.

Sähköpostikohu nousi uudelleen keskusteluihin vain päiviä ennen viime syksyn presidentinvaaleja. FBI:n silloinen johtaja James Comey kertoi FBI:n aloittaneen Clintonia koskevat tutkimukset uudelleen. Comeyn ilmoituksen arvioidaan laajalti vaikuttaneen presidentinvaalien lopputulokseen.

Trump vertasi tuolloin sähköpostikohua Watergate-skandaaliin ja kehotti Clintonia ennakkoon äänestäneitä perumaan äänensä.

FBI ei kuitenkaan lopulta suositellut syytteiden nostamista Clintonia vastaan.

Viime viikolla senaatin lakivaliokunnan kuultavana ollut Comey sanoi, että väitteet hänen toimintansa vaikutuksesta maan presidentinvaaleihin "saavat hänet voimaan lievästi pahoin".

Trump puolestaan tviittasi viikko sitten (siirryt toiseen palveluun) Comeyn olleen parasta mitä Hillary Clintonille on ikinä tapahtunut. Presidentin mukaan Comey antoi Clintonille vapautuksen tämän monista pahoista teoista.

Lue myös Yhdysvaltain tulevan kirjeenvaihtajan Paula Vilénin juttu: Trumpilla on oikeasti pelissä kaikki – Kaatavatko Venäjä-kytkökset presidentin?