Koe uusi yle.fi

Inari ja Utsjoki hyväksyivät Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän

Inarin ja Utsjoen seurakunnan kirkkovaltuustot ovat hyväksyneet esityksen Inarin ja Utsjoen evankelis-luterilaisten seurakuntien yhteisestä taloudesta ja hallinnosta.

seurakunnat
YLE / Jani Aarnio

Inarin seurakunta on hyväksynyt Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perustamisen. Inarin seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi tiistaina esityksen Inarin ja Utsjoen evankelis-luterilaisten seurakuntien yhteisestä taloudesta ja hallinnosta.

Inarin kirkkovaltuusto päätti

  • hyväksyä tietyin varauksin Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän perussäännön, jolla perustetaan Inarin ja Utsjoen seurakuntien muodostama seurakuntayhtymä,
  • hyväksyä Pohjois-Lapin seurakuntayhtymään siirtyvän omaisuuden luettelo ja
  • alistaa päätöksen kirkkohallituksen ratkaistavaksi.

Myös Utsjoen ev.-lut. seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi esityksen tiistaina. Molemmat seurakunnat pitävät kuitenkin ensisijaisena vaihtoehtona edelleen sitä, että Utsjoen seurakunta säilyisi itsenäisenä.

Lisäksi Inari haluaa, että kirkkohallitus maksaisi Utsjoen seurakunnan velat Karigasniemen kappelin rakentamisesta ja keskustelisi piispa Samuel Salmen kanssa ennen päätöksen tekoa.

Inarissa päätöksestä jätettiin yksi eriävä mielipide. Pekka Pekkala esitti, että yhtymämallia ei hyväksytä, mutta esitys ei saanut kannatusta. Pekkala jätti sen jälkeen päätöksestä eriävän mielipiteen.

Päätösten ansiosta kumoutuu aiempi aloite seurakuntarajojen muutoksesta.

Lisätty klo 9.17: myös Utsjoen seurakunta hyväksyi esityksen.