Analyysi: Trump avasi venäläisen ruletin

Donald Trump antaa FBI:n johtajalle potkut ja tapaa saman tien Sergei Lavrovin. Ajoitus on kuin dekkarista ja se on poliittista uhkapeliä, kirjoittaa Ylen tuleva Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Ulkomaat
James Comey
James Comey Shawn Thew / EPA

Donald Trumpilta ei ainakaan draamantajua puutu. Yhdysvaltain media on jo pitkään kirjoittanut Trumpin ja liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn yhteenotoista.

Potkuja ei Washington D.C.:ssa kuitenkaan osattu odottaa – eikä varsinkaan Venäjän ulkoministerin vierailun aattona. FBI tutkii epäilyjä, joiden mukaan venäläiset yrittivät vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

FBI:n johtaja on saanut potkut vain kerran aikaisemmin. Bill Clinton erotti 1993 William S. Sessionsin, jota syytettiin virka-asemansa väärinkäytöstä. Hän oli lennellyt tyttärensä luokse FBI:n yksityiskoneella ja asennuttanut kotiinsa turvajärjestelmän veronmaksajien piikkiiin.

Comey ehti palvella liittovaltion poliisijohtajan kymmenen vuoden pestistä kolme. Hän oli Trumpin edeltäjän Barack Obaman luottomies.

FBI:n venäläisiä koskevat tutkimukset henkilöityivät Comeyyn, joka selitti niitä julkisuudessa.

*Trump syytti Comeyn FBI:ta tehottomuudesta. *Ei kuitenkaan venäläisten, vaan Trumpin viime syksyn vastaehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostien tutkimisessa.

FBI päätyi tutkimuksissaan siihen, että yksityisestä osoitteesta arkaluonteisia sähköposteja lähetellyt Clinton ei rikkonut lakia eikä vaarantanut kansallista turvallisuutta. Trumpin leiri on toista mieltä.

Trumpin hallinnon apulaisoikeusministeri Rod J. Rosenstein sanoo Valkoisen talon julkaisemassa kirjeessä, ettei voi hyväksyä Clintonin sähköpostitutkimuksen johtopäätöksiä.

FBI:n johtaja on niin tärkeä virka, ettei Trump jätä sitä täyttämättä pian.

Muiden Washingtonin avoimien avainpaikkojen lista on ennenkokemattoman pitkä. Yhdysvalloilta puuttuu muun muassa kauppaneuvottelija ja lähes sata suurlähettilästä.

Obamallakin oli vaikeuksia täyttää keskeisiä virkoja kongressin republikaanien vastustuksen takia. Uutta on se, ettei suureen osaan näistä avaintehtävistä ole edes esitetty ketään.

Vitkastelu muissa nimityksissä johtuu asiantuntijoiden mukaan turbulenssista Trumpin ympärillä, mutta osittain se on myös tarkoituksellista: Trumpin tavoitteena on konkreettisesti keventää liittovaltion hallintoa.

*Moni republikaanikin uhmaa Trumpin toimia. *Arizonan republikaanisenaattori Jeff Flake ilmoitti verekseltään vastustavansa Comeyn potkuja. Republikaanien kongressiedustaja Justin Amash vaati uuden, Valkoisesta talosta riippumattoman tutkimusryhmän perustamista.

Uutinen potkuista tuli paikallista aikaa tiistai-iltana, joten lisää tyrmistyneitä reaktioita on tulossa keskiviikkona Lavrovin vierailun aikaan.

Trumpin suhteet omaan puolueeseensa ovat ongelmalliset. Comeyn erottamisella hän käytännössä puuttui kansallista turvallisuutta koskevaan tutkimukseen, mikä on monelle konservatiiville jo liikaa.

Ulkomaantoimittaja Mika Hentunen aloittaa syksyllä Washingtonissa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtajana.

*Lue lisää: *

Presidentti Trumpin yllätysveto – Mitä FBI-pomo Comeyn erottamisesta tiedetään?

Trumpilla on oikeasti pelissä kaikki – Kaatavatko Venäjä-kytkökset presidentin?

Presidentti Trump erotti FBI:n johtajan yllättäen kesken toimikauden