Hyppää sisältöön

Astronautti Timothy Kopra: "Kun näkee Maan ohuen ilmakehän ja mustuuden sen takana, tajuaa, miten yksin olemme"

On tärkeää pitää huolta pikku planeetastamme, sanoo suomensukuinen yhdysvaltalaisastronautti Ylen haastattelussa.

Ylen aamu-tv: Astronautti Timothy Kopra ja avaruuden lumo
Ylen aamu-tv: Astronautti Timothy Kopra ja avaruuden lumo

244 päivää avaruudessa viettänyt astronautti Timothy Kopra pitää ihmeenä sitä, että ihminen kykenee elämään painottomassa avaruudessa. Kopra on saapunut Suomeen, isoisänsä syntymämaahan, nyt kolmannen kerran. Hän kertoo Vantaalla tiedekeskus Heurekassa avaruudesta, avaruusmatkailusta ja kokemuksistaan molemmista.

– Painottomuuteen tottuu ajan mittaan, ja olo tuntuu oikeastaan erittäin mukavalta. Maahan palatessa painovoima ei sitten miellytäkään niin paljon. Esimerkiksi tasapainojärjestelmä on lakannut toimimasta kokonaan.

Olemme kaikki nähneet kuvia astronauteista, jotka eivät pysy tolpillaan omilla jaloillaan.

Astronautin on pakko treenata myös avaruudessa, koska painottomuus heikentää ihmistä. Luuntiheydestä katoaa kuukaudessa kaksi prosenttia, jos ei treenaa. Kopra kertoo, että kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä on oma kuntosali. Hän treenasi päivittäin.

– Kunto on hyvä, mutta olo on heikko, koska kaikki painaa. Ensimmäinen päivä avaruudesta paluun jälkeen on todella raskas. Ihan kuin olisi merisairas tai sairastaisi flunssaa, koska särkee joka paikkaa.

54-vuotiaan Kopran viimeisin avaruusmatka kesti 186 päivää. Paluusta on kulunut melkein vuosi.

– Olen ollut onnekas: luuni ovat pysyneet vahvoina ja näköni on hyvä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa tutkii astronauteilta näiden matkan aikana esimerkiksi näköjärjestelmää, tajunnan tasoa ja sylkeä. Biologit saavat paljon tietoa syljestä, kuten siitä, miten immuunijärjestelmä toimii ja keho reagoi painottomuuteen.

Kestääkö psyyke avaruusmatkailua?

Yhdysvallat valmistautuu miehitettyyn Mars-lentoon 2030-luvulla. Mars-matkan reitillä on vielä monia hidasteita. Ylipäätään emme tiedä, voiko ihminen olla avaruudessa pitkiä aikoja. Painottomassa tilassa oleskelu voi nostaa silmänpainetta ja vaikuttaa astronautin näköön. Lisäksi hiilidioksidin vaikutusta pitkällä aikavälillä ei tunneta.

– Avaruusaseman hiilidioksiditaso on korkeampi kuin Maassa. Meiltä puuttuu tekniikka, jolla se saataisiin samanlaiseksi.

Muitakin käytännönläheisiä haasteita avaruusmatkailussa on. Nasa on järjestänyt kilpailun, jonka avulla yritetään löytää keinoja hoitaa wc-käynnit avaruudessa.

– Siinä onkin tekemistä, Kopra nauraa.

Hän kuvailee avaruusaseman järjestelmää mielettömäksi: kaikki nestemäinen jäte kierrätetään, mukaan lukien aseman lauhdevedet. Avaruudessa on selvittävä vähällä vedellä, koska sen lennättäminen avaruuteen on kallista.

– Kiinteälle jätteelle ei voi tehdä muuta kuin kerätä se tehokkaasti, ellei sitten keksitä keinoa hävittää sitä paikan päällä.

Psyyken puolesta Kopra uskoo Mars-lentojen olevan mahdollisia.

– Marsiin menijöiltä vaaditaan määrätietoisuutta ja sinnikkyyttä. Toivon, ettei matka kestä puolta vuotta vaan taittuu nopeammin. Tarvitsemme työntövoimaa, jolla matka kestää 39 päivää tuon puolen vuoden sijaan.

"Avaruus on ympäristönä todella haastava"

Avaruusmatkailun kehitys oli huimaa 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla. Avaruuteen mentiin, vaikka tekniikka oli heikonlaista. Nyt tekniikka on ottanut huimia edistysaskeleita, ja silti avaruudessa on melko hiljaista puolen vuosisadan takaisiin aikoihin verrattuna.

– Avaruusasemien perustekniikka, kuten ilmanpuhdistus, sähköjärjestelmä ja viemäröinti ovatkin pysyneet suunnilleen samana kuin tuolloin. Aikojen kuluessa on kehitetty lähinnä digitaalista tekniikkaa, Kopra arvioi.

Tulevaisuudessa avaruudessa voitaisiin ehkä rakentaa jotakin. Se olisi Kopran mukaan edistystä. Hänen mielestään avaruudesta on luotu turhan arkinen mielikuva.

– Oikeasti avaruus tuottaa vain hankaluuksia, eikä siinä ole mitään arkipäiväistä. Avaruus on ympäristönä todella haastava. Henki on vaarassa, kun raketti laukaistaan, ja kun palataan Maahan. Ilmakehästä poistuminen ja siihen palaaminen on rankkaa. Eläminen suuressa painealuksessa tyhjiössä on melkoinen suoritus! On ihmeellistä että pystymme siihen.

"Jokainen kokemus muuttaa ihmistä"

Satoja vuorokausia avaruudessa viettänyt Timothy Kopra on tehnyt yhteensä 13 tuntia avaruuskävelyitä. Väkisinkin kokemukset ovat muuttaneet häntä.

– Vaikea eritellä miten, mutta jokainen kokemus muuttaa ihmistä jotenkin. Yhden asian olen tajunnut ollessani pitkään avaruudessa, ja se on tämä: Kun näkee Maan ohuen ilmakehän ja mustuuden sen takana, tajuaa, miten yksin olemme. On tärkeää pitää huolta pikku planeetastamme.

Kopra ei ole unohtanut tunnetta, jonka hän koki, kun näki maapallon ensimmäisen kerran avaruusaluksen ikkunasta.

– Sitä eivät aivot pysty heti käsittelemään. Tuntuu niin oudolta nähdä Maa ikkunasta. Aika pian se kuitenkin alkaa tuntua normaalilta, mikä sinällään on outoa! Aurinko nousee ja laskee joka päivä. Se on upeaa ja näyttää joka kerta tieteiselokuvalta!

Lähtisitkö uudestaan?

– Lähtisin.