Hyppää sisältöön

Supersuosittu Norppalive palasi verkkoon – "Jokainen uusi kävijä ja laskematta jäänyt verkko on bonusta"

Supersuosioon vuosi sitten noussut WWF:n norppalive keräsi kaksi miljoonaa seuraajaa. Tämän kevään norppakamera avautui yleisölle keskiviikkona iltapäivälle.

Kuva: Juha Taskinen / SLL

Norppalive avautui WWF:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun) klo 14 aikoihin. Alkuvaiheessa ainakin osa kävijöistä törmäsi ilmoitukseen, joka kertoi teknisistä ongelmista.

Livekamera on asetettu samalle luodolle kuin vuosi siten, mutta kuvakulma on toinen. Kamera paikkaa ei haluta edelleenkään paljastaa.

Kuvauksessa on käytetty tunnetun luontokuvaaja Juha Taskisen sekä Itä-Suomen yliopiston asiantuntemusta.

Norppaliven tavoitteena on tehdä tunnetuksi erittäin uhanalaisen, maailman harvinaisimman hylkeen elämää. Viimeisimmän, vuoden 2016 kanta-arvion mukaan Saimaalla eleli noin 360 norppaa.

WWF:n tiedottaja Joonas Fritzen mukaan livestriimille ei ole asetettu varsinaista kävijätavoitetta. Viime vuonna viiksekkään köllöttelijän elämää seurasi yli kaksi miljoonaa silmäparia. Tänä vuonna luontoäiti voi asettaa omat rajoituksensa katselulle.

– On kylmä kevät ja pohjoinen Saimaa vielä osittain jäässä. Karvanvaihto alkaa jäällä, sillä norppa ei nouse kivelle niin kauan kuin jäätä on. Sitä kautta kivellä köllöttelyaika voi jäädä lyhyemmäksi, Joonas Fritze kertoo.

– Kävijätavoitteen sijasta ajattelemme, että jokainen seuraaja ja jokainen Saimaaseen laskematta jäänyt verkko on bonusta asialle.

Verkkokalastus on yksi saimaannorpan suurimmista uhkista etenkin elämän alkutaipaleella. Keskeiset osat norpan elinalueista on rauhoitettu verkoilta huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun.