Suomen Pankki: Nyt menee hyvin, mutta rahoitusjärjestelmä on aiempaa haavoittuvampi

Kotitalouksien velat ja pankkialan muutokset huolettavat Suomen Pankkia.

Suomen Pankki
Suomen Pankki.
Henrietta Hassinen / Yle

Talouden vakavien häiriöiden todennäköisyys on lähiaikoina pieni, arvioi Suomen Pankki. Taantuma on jäänyt taakse, mutta kasvun nopeutumisen kääntöpuolena luotonantoon kytkeytyvät riskit tyypillisesti lisääntyvät.

Kotitalouksien velkaantuneisuus on paisunut, ja pankkialan rakenne on muuttumassa. Nämä tekevät rahoitusjärjestelmästä aiempaa haavoittuvamman, toteaa Suomen Pankki.

– Kohtuulliset laina-ajat ja lainojen lyhentäminen hillitsevät kotitalouksien velkaantumista, ja niistä on hyvä pitää kiinni myös jatkossa, sanoo johtokunnan jäsen Marja Nykänen.

Suomessa pankki- ja vakuutustoiminta on keskittynyt muutamalle suurelle yhtiölle. Kun Nordean kaltaiset isot pankit muuttavat tytäryhtiöitään sivuliikkeiksi, tämä vaikuttaa kaikkialla Pohjoismaissa.

– Kun pankkien pohjoismaiset kytkökset vahvistuvat, rahoitusjärjestelmän häiriöt voivat levitä aiempaa herkemmin maasta toiseen, Nykänen sanoo.

Suomen Pankki muistuttaa, että vaikka pankkien vakavaraisuus on tällä hetkellä kunnossa, ei finanssikriisien tai muiden vakavien häiriöiden mahdollisuutta tulevaisuudessa voi sulkea pois.