1. yle.fi
  2. Uutiset

Seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu tuomittiin sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Seinäjokelainen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja toimittaja Erkki Valtamäki on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeuden mukaan Valtamäki levitti Facebook-sivullaan tyypillistä vihapuhetta.

kiihottaminen kansanryhmää vastaan
Seinäjoelta perussuomalainen Erkki Valtamäki.
Käräjäoikeus katsoi, että Valtamäen Facebook-kirjoitus oli omiaan lisäämään suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa.Pasi Takkunen / Yle

Seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu Erkki Valtamäki (ps.) on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi Valtamäen Facebook-kirjoituksesta 25 päiväsakkoon eli maksamaan yhteensä kolmesataa euroa.

Oikeus katsoi, että Valtamäen kirjoituksessa oli kyse tyypillisestä vihapuheesta. Valtamäki panetteli ja solvasi irakilaistaustaisia maahanmuuttajia ryhmänä etnisen ja kansallisen alkuperän sekä uskonnon perusteella.

Käräjäoikeuden mukaan kirjoitus ei kohdistunut pelkästään rikoksiin syyllistyneisiin, vaan mainittuun ryhmään kokonaisuudessaan. Kirjoitus levittää suvaitsemattomuutta sekä on omiaan aiheuttamaan halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa islaminuskoisia ja irakilaistaustaisia maahanmuuttajia kohtaan sekä loukkaa heidän ihmisarvoaan.

Valtamäen kirjoitus oli julkaistu hänen omilla Facebook-sivuillaan ja se oli vastaus Ilkka-lehden päätoimittajan kolumniin. Valtamäki on poistanut kirjoituksen sivuiltaan melko pikaisesti, mutta hänellä on kuitenkin 1300 seuraajaa, jotka ovat sen voineet sivuilta nähdä.

Lue seuraavaksi